Прес-центр15 грудня 2020, 16:12

За однією заявою сервісу «єМалятко» можна отримати дев'ять послуг, – брифінг

Про осучаснення роботи органів юстиції на пресбрифінгу розповіла заступник начальника Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Луганській області Людмила Черненко.

Вона нагадала, що рік тому замість головних територіальних управлінь юстиції в областях в країні були створені вісім міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції. Донецька, Луганська та Харківська області увійшли до Східного.

Одним з основних напрямів діяльності органів юстиції є державна реєстрація актів цивільного стану. Цим займаються відповідні міські, районні, міськрайоннs відділи Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків).

Спікер зауважила, що сьогодні набуває популярності зручний сервіс – комплексна послуга «єМалятко». Особливо під час карантинних обмежень, коли кількість спілкувань має бути обмежена. Тобто, батьки можуть не відвідувати відділи, а подати заяву онлайн на порталі "Дія", що займає до 10 хвилин.

Взагалі, за однією заявою можна отримати до 10 послуг.  

Для подачі документи потрібні КЕП (кваліфікований електронний підпис) та лише номер медичного висновку про народження дитини. Номер надійде мамі у смс в момент реєстрації малюка у медичній системі.

Електронний медичний висновок про народження дитини – не менш інноваційний продукт, він замінив паперову довідку про народження (форма 103/о) та є підставою для реєстрації народження дитини.

Послуги, які вже можна отримати у «єМалятко» на порталі "Дія":

  • ·          державна реєстрація народження та визначення походження дитини;
  • ·          реєстрація місця проживання дитини;
  • ·          призначення державної допомоги при народженні дитини;
  • ·          призначення допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях;
  • ·          внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що ведеться у центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я;
  • ·          реєстрація у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;
  • ·          видача посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї;
  • ·          визначення належності новонародженої дитини до громадянства України;
  • ·          внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому.

Людмила Черненко повідомила, що найближчим часом із Укрпоштою буде підписаний меморандум про доставку свідоцтва про народження дитини до оселі батьків.