Прес-центр9 жовтня 2018, 17:10

За останні місяці без порушень Мінських угод повернуто низку населених пунктів під контроль української влади, – брифінг

Про це повідомлено сьогодні під час брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації.

Заступник Командувача Об’єднаних сил з морально-психологічного забезпечення та гуманітарних питань, генерал-майор Олександр Голоднюк, зокрема, розповів як змінилася ситуація з початку проведення операції Об’єднаних сил і що зроблено у напрямі військово-цивільного співробітництва.

Він нагадав, що з початком ООС під єдиним керівництвом Збройних Сил України згуртовані всі військові формування та правоохоронні органи. Це суто військова операція, разом з тим вона має й гуманітарну складову із завданнями, визначеними Президентом України Петром Порошенком.

«За цей час комплексними діями вдалося зменшити кількість ворожих обстрілів та не допустити втрати жодного метру території. Основне завдання ООС – стримування та відсіч збройної агресії РФ, – акцентував Олександр Голоднюк. – Також ми взяли під свій контроль цілу низку населених пунктів та територій, які знаходилися у «сірій зоні». Це відбулося без порушень домовленостей, досягнутих на засіданнях Тристоронньої контактної групи у Мінську».

Також він зауважив, що на всі провокації противника дається адекватна відповідь. У зв’язку з цим, незважаючи на їх численні порушення та зриви перемир’я, вдалося зменшити кількість ворожих обстрілів.

За цей час Командувачем Об’єднаних сил генералом-лейтенантом Сергієм Наєвим ініційовано гуманітарний стратегічний проект «Допомога-Схід». В його рамках організовано комплекс заходів з відновлення інфраструктури, надання медичного устаткування та ліків, оздоровлення дітей, допомоги вразливим категоріям громадян.

Зокрема, у Золотому-4 налагоджено медичне обслуговування місцевого населення та жителів хутора Вільний, для яких організовано спеціальне перевезення.

Зауважено, що після одного з ворожих обстрілів Золотого-4 саме цивільно-військовим співробітництвом ініційовано та організовано взаємодію з міжнародними гуманітарними організаціями для ремонту пошкоджених будівель.

Крім того, зменшено кількість блокпостів на території Луганської та Донецької областей, максимально спрощено режим їх перетину. Тривають роботи щодо вдосконалення контрольних пунктів в’їзду-виїзду.

«Ми докладаємо максимум зусиль для нормалізації ситуації на підконтрольній українській владі території та допомоги населенню. Ця робота продовжуватиметься. Перемога буде за нами. Слава Україні!» – наголосив спікер.