Прес-центр4 вересня 2018, 15:09

За півроку в області на 836 зросла кількість фізичних осіб-підприємців

Як зауважила начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова, доповідаючи на апаратній нараді в облдержадміністрації щодо  дотримання законодавства про працю та сплату єдиного внеску роботодавцями, цей підрозділ займає активну позиції відносно боротьби з нелегальної зайнятістю населення.

Завдяки вжитим заходам вдалося значно скоротити кількість осіб, які отримують заробітну плату менше мінімальної.

Зокрема, управліннями ПФУ у містах та районах області щомісячно здійснюється моніторинг індивідуальних відомостей понад 130 тис. застрахованих осіб, за результатами якого встановлено, що 6 921 особа отримує заробітну плату менше мінімальної.

Це на 2 737 осіб менше, ніж за аналогічний період минулого року.

За результатами спільної роботи з початку року легалізовано працю 419 осіб, до бюджету додатково надійшло 296,4 тис. гривень. Кількість працівників, яким заробітна плата нарахована менше мінімальної, скоротилась на 1 062 особи, або на 13,3 % у порівнянні з початком поточного року.
За підсумками І півріччя надходження власних коштів, у тому числі частина єдиного внеску на пенсійне страхування, збільшились на 17,9 %. У порівнянні з початком поточного року кількість зареєстрованих юридичних осіб збільшилась на 26, фізичних осіб-підприємців – на 836, проте кількість застрахованих осіб залишилась незмінною – 130 900 осіб.

У порівнянні з минулим роком кількість застрахованих осіб, з якими укладено договори цивільно-правового характеру, зменшилася на 342. Крім того, кількість керівників, які отримують заробітну плату менше мінімальної, скоротилася на 5,2 % та складає 383 особи.

При цьому, як зазначила Ольга Шарунова, у бюджетній сфері таких керівників немає, а в інших сферах, переважно комерційної форми власності, керівник є зовнішнім сумісником, або зайнятий неповний робочий час. Інформація щодо керівників, які працюють за основним місцем роботи з повним робочим днем, ​​і яким заробітна платня нарахована менше мінімальної, щомісяця направляється на розгляд Головному управлінню Держпраці у Луганській області.

Динаміка кількості найманих працівників не бюджетної сфери, яким була нарахована заробітна плата нижче мінімального рівня у 2018 році, має тенденцію зменшення – на 24,6 %, або на 1 307 осіб.

Щодо додаткових заходів для встановлення ухилення від сплати єдиного внеску Ольга Шарунова відзначила наступні:

- розроблення, затвердження та впровадження механізму впливу на  платників, які свідомо подають неправдиві відомості про застрахованих осіб в частині відображення їх як зовнішніх сумісників при відсутності основного місця роботи;

- підготовка та направлення ГУ ДФС у Луганській області для реагування листів з переліком підприємств, по яких виявлено диспропорцію у нарахуванні заробітної плати по окремих застрахованих особах із заробітною платою інших найманих працівників;

- підготовка та направлення ГУ ДФС у Луганській області та облдержадміністрації листів з переліком суб’єктів сільських господарств, по яких є ймовірність використання праці неоформлених працівників.