Прес-центр11 червня 2019, 15:06

За півтора роки на розвиток вторинної ланки медицини області спрямовано понад 80 мільйонів

Про стан та перспективи розвитку системи охорони здоров’я населення Луганської області сьогодні, 11 червня, на брифінгу для ЗМІ розповів експерт Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, голова ГО «Українське лікарське товариство Луганщини» Степан Шведюк.

Він повідомив, в області діють 17 Центрів первинної медико-санітарної допомоги, які наразі реорганізовані в комунальні неприбуткові підприємства.

Декларації з лікарями уклали понад 60 % населення.

В області продовжується розвиток сільської медицини. Як приклад – будівництво 11 нових амбулаторій, сім з яких вже поступово вводяться в експлуатацію. Вартість цих будівельних робіт складає 74,4 млн гривень.

На черзі будівництво ще семи таких об’єктів.

Також підготовлено пакет документів стосовно дооснащення існуючих амбулаторій обладнанням з телемедицини. Загальна потреба складає 50 комплектів. Це дасть можливість дистанційно консультувати пацієнтів у лікарів медичних закладів третинного рівня.

Степан Шведюк зауважив, що з 2019 року розпочався пілотний проект реформування вторинної медичної допомоги у Полтаві. На сьогодні у складі вторинної ланки  області є чотири міських лікарні, одна дитяча міська лікарня, 12 центральних районних лікарень, дві районні лікарні, один районний дерматовенерологічний диспансер.

За останні півтора роки придбано медичного обладнання, автотранспорту та проведено ремонтних робіт на загальну суму більше 80 млн гривень, що дозволило поліпшити матеріально-технічну базу вторинної ланки.

Спікер підкреслив, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 № 195-р «Про затвердження переліку та складу госпітальних округів Луганської області» та наказу Міністерства охорони здоров’я від 18.12.2017 № 161 на Луганщині створено три госпітальні ради госпітальних округів - Північного, Сєвєродонецького та Лисичанського.

Третинну медичну допомогу на Луганщині представляють шість обласних лікарень, шість обласних диспансерів та відділення лікувальної фізкультури і спортивної медицини при обласній консультативній лікарні.

На придбання медичного обладнання, автотранспорт та ремонти цих закладів за останні півтора року спрямовано майже 60 млн гривень.

Стосовно забезпечення кадрами Степан Шведюк зазначив, що на теперішній час у лікувальних закладах області працюють 1660 лікарів (укомплектованість – 60,8 %) та 4152 представники молодшого медичного персоналу з медичною освітою (укомплектованість – 79,8 %).

Медичні коледжі Луганщини випустили 202 молодших спеціаліста, що навчались за регіональним замовленням. Організовано 114 робочих місць для навчання інтернів.

Також планується будівництво обласної клінічної лікарні на 360 цілодобових ліжок з консультативно-діагностичним центром на 240 відвідувань у зміну у Сєвєродонецьку, де отримано в постійне користування земельну ділянку загальною площею 2,28 га.

Наостанок Степан Шведюк привітав медичних працівників із прийдешнім професійним святом.