Прес-центр26 жовтня 2018, 09:10

За три роки кількість вступників з тимчасово окупованих територій через освітні центри зросла майже вдвічі

За три роки роботи освітніх центрів «Крим-Україна» і «Донбас-Україна» кількість вступників через них збільшилася майже вдвічі.

Цього року освітні центри працювали з 4 червня до 28 вересня. Так, через ОЦ «Донбас-Україна» вступили 1522 особи. Минулого року їхня кількість становила 1346, а у 2016 році – 855 осіб.

У 2018 році найбільше вступників обрали Луганський національний університет імені Тараса Шевченка – 219, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля – 181, Таврійський національний університет імені Вернадського – 134.

Загалом за консультацією до центрів «Донбас-Україна» звернулося 3186 осіб. Цього року вони працювали на базі 37 вишів – переміщених з зони ООС або тих, які розташовані на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. Це, зокрема, у Луганській області міста Кремінна, Лисичанськ, Рубіжне, Сєверодонецьк, Старобільськ.

Через ОЦ «Крим-Україна» 2018 року вступили 227 осіб.

Слід зазначити, що йдеться лише про спрощений вступ через освітні центри. Ті діти, які отримали повну загальну середню освіту дистанційно та склали ЗНО, мали можливість вступати до будь-якого вишу України.

Нагадуємо, що спрощена процедура передбачає вступ без ЗНО – абітурієнти складають два іспити державної підсумкової атестації з української мови та історії України, а також один вступний іспит (або творчий конкурс). Для вступу також не обов’язкові українські паспорт і атестат.

Окремо варто відзначити, що у наказах про зарахування прізвища вступників з окупованих територій обов’язково шифруються. Більшість абітурієнтів, які з тих чи інших причин вступили на контракт, за їхньою заявою переводяться на бюджет. Також кожен виш намагається максимально забезпечити вступників з тимчасово окупованих територій гуртожитками як на час навчання, так і на час вступу.

За матеріалами Міністерства освіти і науки України