Прес-центр23 вересня 2016, 15:09

Заарештовано одного з ватажків банди «Рим», яка тероризувала жителів окупованого Должанська Луганській області

В одному зі районів Києва співробітники СБУ затримали одного з ватажків незаконного «козачого» збройного формування «Рим», який більше півроку був в розшуку.

Бандформування «Рим» діяло у м. Должанську (колишній Свердловськ) на окупованій території Луганської області в 2014-2015 роках. Угруповання тероризувало місцеве населення, займалося пограбуваннями, контрабандою вугілля та зброї.

За даними СБУ, затриманий бойовик брав особисту участь в злочинних діях: відбирав у людей автомобілі та інше майно, грабував офіси і приміщення. Перебуваючи в угрупованні «відповідальним» за фінанси, він разом з лідером банди Олександром Гайдеєм (позивний «Рим») організував канал постачання на територію, контрольовану українською владою, автомобілів, вкрадених у Луганську та інших окупованих населених пунктах. Їх легалізація здійснювалася через залучення корупційних зв’язків бойовиків в органах столичного ДАІ. Кошти, виручені від збуту крадених автомобілів, йшли терористам в кишеню і витрачалися на фінансування діяльності сепаратистських банд.

У результаті міжусобних конфліктів на окупованій території лідер «Рима» і його поплічник були змушені втекти до Росії. До Києва бойовик прибув тому, що вважав це місто найбільш надійним для того, щоб сховатися.

Затриманому інкримінується участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань. Згідно ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України, йому загрожує від 3 до 8 років в’язниці з конфіскацією майна. На період слідства суд обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, повідомляє Управління СБУ в Луганській області.