Прес-центр19 вересня 2017, 15:09

Забезпеченість амбулаторіями на селі складає 85 %, – брифінг

Про стан та перспективи розвитку сільської медицини Луганщини на брифінгу для ЗМІ сьогодні, 19 вересня, доповіли заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ольга Рибалка, заступник головного лікаря комунальної установи охорони здоров’я «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Рубіжне» Алла Родіонова та головний лікар Новоайдарського районного територіального медичного об’єднання Ніна Торба.

Так, Ольга Рибалка зауважила, що на Луганщині 27 % населення проживають у сільській місцевості, що відповідає загальноукраїнській тенденції. Проте, на теперішній час рівень забезпечення фельдшерсько-акушерських пунктів та амбулаторій медичними послугами транспортом, обладнанням, ліками і медичним персоналом недостатній.

У реформуванні мережі первинної медико-санітарної допомоги на Луганщині планується продовжити реалізацію Урядової програми «Доступні ліки», Регіональної цільової програми «Забезпечення спеціалізованим автотранспортом закладів охорони здоров’я на 2017 рік» тощо.

Вона нагадала, що у квітні 60 одиниць транспорту отримали центри первинної медико-санітарної допомоги області, але потреба в них ще залишається. Тож, до кінця року очікується придбання ще 35.

У планах – реорганізація ФАПів за згодою з об’єднаними територіальними громадами в медичні пункти тимчасового базування у населених пунктах чисельністю до 300 жителів. А у тих пунктах, де чисельність населення 1000 і більше та за останні роки не зменшується, – у лікарські амбулаторії.

Очікується завершення комп’ютеризації робочих місць лікарів загальної практики сімейної медицини. На сьогодні вона складає 28 %.

Вживатимуться заходи щодо модернізації, реконструкції, капітальних ремонтів відповідних медичних закладів та будівництва нових приміщень лікарських амбулаторій у сільській місцевості.

Також Ольга Юріївна відзначила, що  протягом 2016-2017 років у заклади первинної ланки придбано 739 одиниць медичного обладнання на суму понад 4,2 млн гривень. У приміщеннях ФАПів та лікарських амбулаторій проведено ремонтів майже на 14 млн гривень.

Усього в області діють 16 центрів первинної медико-санітарної допомоги, до складу яких входять 129 амбулаторій. З них, як зазначила Алла Родіонова, 66 знаходяться у сільській місцевості. Забезпеченість амбулаторіями складає 85 %. Також на Луганщині функціонують 235 ФАПів.

Проте забезпечені всім необхідним тільки 10 амбулаторій, 21 амбулаторія – повністю комп’ютеризована, 31 – підключена до Інтернету.

Укомплектованість лікарями у середньому по області складає до 70 %. Через це навантаження на одного лікаря замість 1200 осіб зростає майже до 3000.

У свою чергу, Ніна Торба розповіла про нещодавню нараду Президента України Петра Порошенка з питань розвитку сільської медицини,  впровадження медичної реформи та телемедицини.