Прес-центр24 листопада 2020, 17:11

Забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб в області – один з пріоритетів для нас, – Сергій Гайдай на міжнародній онлайн-конференції

Голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай взяв участь в міжнародній онлайн-презентації спеціальної доповіді Уповноваженого ВРУ з прав людини Людмили Денісової «Реалізація права внутрішньо переміщених осіб на житло».

«Майже 20% усіх зареєстрованих в Україні переселенців, а це понад 280 тисяч людей, мешкають у Луганській області. Луганщина посідає друге місце в країні серед областей за кількістю зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Тому вирішення проблем людей, яких війна змусила покинути свої домівки та розлучитися із рідними та близькими, – один з пріоритетів для нас», - зазначив Сергій Гайдай.

Очільник області повідомив омбудсмену, що 18 листопада 2020 року в облдержадміністрації відбулося перше засідання обласної комісії з розгляду питань, пов’язаних з наданням грошової компенсації постраждалим, житло яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації. За підсумками засідання прийнято рішення про надання восьми постраждалим жителям області грошової компенсації. Після погодження списку отримувачів Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій грошова компенсація буде перерахована їм на банківську картку.

Також Сергій Гайдай поінформував про відкриття КПВВ у Щасті і Золотому – це результат домовленостей у рамках «нормандського формату», деталі яких узгоджували у ТКГ.

«На КПВВ у Щасті збудовано сучасний сервісний хаб, у складі якого працює відділення «Ощадбанку», ЦНАП, який надаватиме увесь спектр адміністративних та соціальних послуг, пункт безоплатної правової допомоги, медичний пункт, кімната матері і дитини та інші важливі сервіси. Відкриття зазначеного ЦНАПу забезпечило наближення надання соціальних послуг безпосередньо до клієнта, в тому числі для осіб з інвалідністю, людей з порушеною руховою активністю та особам похилого віку», – розповів голова облдержадміністрації.

Наприкінці Сергій Гайдай подякував всім зацікавленим Центральним органам влади, міжнародним партнерам, представникам громадських організацій за небайдужість у вирішенні проблем, з якими стикається наша область.