Прес-центр13 листопада 2020, 13:11

Забезпечення якісної, сучасної та доступної освіти є пріоритетними завданнями облдержадміністрації, – Катерина Безгинська на селекторній нараді

13 листопада відбулася селекторна нарада щодо стану використання у 2020 році освітніх субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам під головуванням виконуючої обов’язки голови облдержадміністрації Катерини Безгинської з керівниками військово-цивільних адміністрацій, головами міських рад, районних державних адміністрацій, головами селищних, сільських рад  об’єднаних територіальних громад, їх заступниками з гуманітарних питань, керівниками фінансових відділів місцевих рад, начальниками органів управління освітою.

У заході взяли участь директор Департаменту освіти і науки ОДА Юрій Стецюк, директор Департаменту фінансів ОДА Тетяна Анікієва, директор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ірина Цимбал.

«Забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти, надання підтримки особам з особливими освітніми потребами, ремонт та придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти є сьогодні пріоритетними завданнями облдержадміністрації, органів місцевого самоврядування. Наголошую, що кожен керівник має нести особисту відповідальність за повне й ефективне використання коштів освітніх субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам», – сказала Катерина Безгинська.

На нараді було обговорено використання освітніх субвенцій на забезпечення «Нової української школи». Субвенція з державного бюджету розподілена у сумі 16761,5 тис. грн. На 100 % використали кошти цієї державної субвенції органи управління освітою Білокуракинського, Новопсковського, Троїцького,  Міловського та Новоайдарського районів, Шульгинської, Підгорівської та Веселівської об’єднаних територіальних громад. На 98 % - в Сватівському районі, Новопсковській та Лозно-Олександрівській об’єднаних територіальних громадах.

Також розглядалося питання виділених субвенцій на надання  підтримки особам з особливими освітніми потребами у закладах дошкільної та загальної середньої освіти.  Субвенція місцевим бюджетам передбачена у сумі 7798,9 тис. грн. Кращі показники використання цієї субвенції мають органи управління освітою Попаснянського, Станично-Луганського, Старобільського районів та Білокуракиньскої об’єднаної територіальної громади.

Щодо субвенції на ремонт та придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти, то вона становить 5421,9 тис. грн. Процедуру закупівлі обладнання завершено в Міловському, Новопсковському, Сватівському, Старобільському, Новоайдарському районах, Підгорівській, Біловодській, Троїцькій та Білокуракинській ОТГ.

Крім того на нараді йшлося про підвищення та перепідготовку педагогічних кадрів закладів освіти у 2021 році.

Катерина Безгинська подякувала названим територіям за відповідальну й результативну роботу та наголосила на подальшій системній роботі з освоєння коштів субвенцій.

За підсумками селектору сформовані відповідні доручення органам місцевого самоврядування всіх адміністративно-територіальних одиниць області.