Прес-центр23 вересня 2022, 08:09

Заборонено залишати міста, працюєш – змусять на роботі, сидиш вдома – прийдуть військові: на Луганщині окупанти намагаються підвищити явку під час неволевиявлення. Поблизу Сватового поранено російського генерала, продовжувати воювати він не може

Так, в результаті вогневого ураження в районі Сватового поранено командира 144 мотострілецької дивізії 20 загальновійськової армії генерал-майора Цокова. Його евакуйовано 20 вересня поточного року.

Ще на минулому тижні керманич так званої «лнр» заявляв, що «республіка» не готова до неволевиявлення через безпекову ситуацію. Пізніше, коли кількість точкових вогневих уражень побільшало, а харківський фронт наблизився, недолугі кремлівські режисери вже ж таки вирішили спробувати зробити постановку. Як там у них: «Я сам пришёл: товарищ Шилов велел — я и пришел»…

Росіяни підготувалися до зйомок пропагандистськими ЗМІ сюжетів про таку собі «активну участь місцевих мешканців у голосуванні». Зокрема, у Біловодську на одному із підприємств начальник оголосив всім співробітникам, що явка обов'язкова. Хто не буде приймати участь у голосуванні, автоматично звільнять з роботи, а списки тих, хто не з'явиться, передадуть до «мгб лнр».

У Старобільську окупаційна влада заборонила місцевому населенню залишати місто у період з 23 по 27 вересня. За наявною інформацією, окупанти створюють озброєні групи для обходу помешкань та примусу людей брати участь у так званому «референдумі».

Не вдалася росіянам й чергова спроба примусово мобілізувати жителів області – у Луганському СІЗО представники приватної компанії намагались завербувати ув’язнених, але отримали відмову.

Втім, «часткова мобілізація» триває. Хоча є й ті, хто під неї вже не підпаде. Упродовж доби до військового шпиталю у ростові-на-дону доставлено 105 тіл загиблих російських військовослужбовців, тривають підготовчі заходи прийняти ще 200 тіл. Успіхи ЗСУ можна характеризувати не тільки кількістю звільнених населених пунктів, а й такими новинами.

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Куп’янськ, Спірне, Майорськ, Зайцеве, Авдіївка, Новомихайлівка, Опитне та Кам’янка.

Авіація Сил оборони уразила 25 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 6 позицій зенітних ракетних комплексів.

Ракетні війська і артилерія упродовж 22 вересня завдали вогневого ураження, зокрема, по 6 пунктах управління, 4 районах зосередження особового складу та військової техніки, 3 позиціях ППО, 3 - артилерії, а також 3 складах боєприпасів.

Водночас із різного озброєння ворогом обстріляні наступні населені пункти:

- на Краматорському напрямку: Богородичне, Яцьківка, Ярова, Тетянівка, Святогірськ, Пришиб, Словʼянськ, Платонівка, Донецьке, Сидорове, Закітне, Озерне, Щурове та Райгородок, Маяки, Миколаївка, Діброва, Крива Лука;
- на Бахмутському напрямку: Сіверськ, Спірне, Званівка, Миколаївка, Роздолівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Одрадівка, Веселе, Білогорівка, Розівка, Зайцеве, Яковлівка, Майорськ.