Прес-центр20 грудня 2019, 12:12

Загальний обсяг доходів обласного бюджету 2020 року складе 2.083,6 млн гривень, – колегія

На розгляд членів колегії облдержадміністрації сьогодні, 20 грудня, було запропоновано проєкт обласного бюджету на 2020 рік.

Засідання провів голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

Як повідомила директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Тетяна Анікієва, загальний обсяг доходів визначено у сумі 2.083,6 млн гривень. З них доходи загального фонду – 618,9 млн гривень, спеціального фонду – 62,6 млн гривень, трансферти з державного бюджету – 1.402,0 млн гривень (у тому числі базова дотація – 175,1 млн гривень, додаткова дотація на фінансування видатків з утримання переданих закладів освіти та охорони здоров'я – 249,0 млн гривень, субвенції – 977,9 млн гривень).

Структура доходів загального фонду обласного бюджету виглядає наступним чином: питома вага власних доходів складає 45,5 %, базова дотація з державного бюджету – 12,9 %, додаткова дотація на фінансування видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я – 18,3 %, субвенції – 23,3 %.

Тобто, за словами спікера, частка власних доходів зросла, а видаткова спроможність бюджету скоротилася.

Основними джерелами власних надходжень до обласного бюджету у наступному році будуть: податок та збір на доходи фізичних осіб (551,0 млн гривень), податок на прибуток підприємств (33,9 млн гривень), рентні платежі (16,6 млн гривень), плата за ліцензії та інші надходження (17,4 млн гривень).

Надходження до спеціального фонду обласного бюджету (без урахування міжбюджетних трансфертів) прогнозуються на рівні 62,6 млн гривень, у тому числі екологічний податок (8,9 млн гривень), власні надходження бюджетних установ (53,6 млн гривень).

Обсяг субвенцій з державного бюджету до загального фонду обласного бюджету передбачено у сумі 316,9 млн гривень. Це субвенція з державного бюджету на розвиток системи екстреної медичної допомоги (36,1 млн гривень), освітня субвенція (120,3 млн гривень), медична субвенція (134,6 млн гривень), субвенція на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла для дітей-сиріт та осіб з їх числа (17,8 млн гривень), субвенція на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами (8,2 млн гривень).

Важливо, що в наступному році майже наполовину, або на 221,1 млн гривень, зростає субвенція з державного бюджету до спеціального фонду обласного бюджету на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах і становить 661,0 млн гривень.

Також, зазначила Тетяна Анікієва, законом про бюджет на наступний рік передбачено низку субвенцій, які ще не розподілені між регіонами, і для отримання яких структурним підрозділам адміністрації необхідно найближчим часом провести роботу з відповідними міністерствами.

Загальний обсяг видатків обласного бюджету на 2020 рік визначено у сумі 2 083,6 млн гривень (з урахуванням трансфертів). У тому числі видатки загального фонду – 1 359,9 млн гривень, спеціального фонду – 723,6 млн гривень.

Порівняно з поточним роком передбачено збільшення обсягів видатків на освіту – 6,4 % або на 33,3 млн гривень, соціальний захист та соціальне забезпечення населення – 6,3 % або на 7,0 млн гривень, культуру і мистецтво – на 7,8 % або на 4,0 млн гривень, фізичну культуру і спорт – 10,6 % або на 3,8 млн гривень.

Видатки на захищені статті складають 77,4 % загального обсягу видатків обласного бюджету. Зокрема, на охорону здоров’я на 2020 рік передбачені видатки у сумі 216,8 млн гривень.

Проєкт обласного бюджету затверджено колегією облдержадміністрації.

Слід зауважити, що в 2020-му році не передбачено надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам: на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату комунальних послуг; придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу; виплату допомоги сім`ям з дітьми та особам похилого віку; виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування за принципом «гроші ходять за дитиною».

Видатки на ці цілі здійснюватимуться Міністерством соціальної політики України за окремою бюджетною програмою з державного бюджету.

Директор Департаменту фінансів облдержадміністрації висловила подяку органам влади на місцях за те, що у жодному з місцевих бюджетів області немає заборгованості по заробітній платі працівникам бюджетної сфери, що свідчить про виважений та фаховий підхід до управління бюджетними коштами як відповідними радами, так і їх виконавчими органами та райдержадміністраціями.