Прес-центр14 квітня 2022, 10:04

Захист бізнесу: акциз, податок на прибуток, земельний та екологічний податки - що змінилося на період воєнного стану

Інформуємо про зміни, які відбулися із прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-ІХ.

Зокрема, не є порушенням діяльність неприбуткових організацій з передачі майна, надання послуг, використання доходів для фінансування видатків, якщо такі послуги надані, а кошти перераховані державним органам для потреб забезпечення оборони України, та/або грошові кошти перераховані на спеціальні рахунки, відкриті НБУ для збору коштів.

Для бензинів, інших нафтопродуктів, важких дистилятів, скрапленого газу, пропану, ізобутану, встановлюється ставка акцизного податку у розмірі 0,00 євро за 1000 літрів.

Не вважаються реалізацією пального передача пального для державних потреб, передача пального для потреб військових та правоохоронних органів або медичним закладам, його передача як гуманітарної допомоги.

Податкове зобов’язання щодо втраченого підакцизного товару не виникає, якщо підакцизний товар відчужено або вилучено для потреб держави, передано для потреб забезпечення оборони держави, та/або обласним структурним підрозділам з питань охорони здоров’я, надано як гуманітарну допомогу.

Крім того, із березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, в якому припинено воєнний стан, не сплачується земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності за землі та паї, що розташовані на територіях:

на яких ведуться (велися) бойові дії;
на тимчасово окупованих територіях, перелік яких визначається КМУ;
які визначені як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

За 2022 та 2023 податкові роки не сплачується загальне мінімальне  податкове зобов’язання за земельні ділянки, що розташовані на вищезазначених територіях.

За 2022 податковий рік не сплачується екологічний податок за об’єктами, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на тимчасово окупованих збройними формуваннями за переліком, визначеним КМУ.