Прес-центр13 квітня 2022, 16:04

Захист бізнесу: хто звільняться від сплати податку на додану вартість

Про це йдеться в Законі України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», ухваленому в березні 2022 року.

Тож, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення та постачання спеціальних засобів індивідуального захисту, інших визначених товарів оборонного призначення, лікарських засобів за переліком КМУ.

Із 24 лютого 2022 року правила щодо «умовного» постачання для цілей ПДВ не застосовуватимуться щодо товарів, які знищені під час воєнного стану, передані в державну чи комунальну власність, на користь добровольчих формувань чи інших осіб для потреб забезпечення оборони України.

Не вважатимуться постачанням товарів та послуг випадки, коли вони передаються/надаються ЗСУ, Нацгвардії, ДСНС та іншим органам для потреб забезпечення оборони України, та/або медичним закладам, крім випадків, коли такі операції з постачання товарів та послуг оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ.

Дозволено включати до складу податкового кредиту суми ПДВ на підставі первинних документів за операціями з придбання товарів/послуг, за якими не зареєстровано податкові накладні (за умови їх реєстрації протягом шести місяців після завершення воєнного стану).

Операції з постачання та ввезення на територію України бензинів моторних, важких дистилятів та скрапленого газу, на які встановлено ставку акцизного податку у розмірі 0,00 євро за 1000 літрів, а також нафти або нафтопродуктів за визначеними кодами, оподатковуються за ставкою ПДВ – 7 %.