Прес-центр12 квітня 2022, 12:04

Захист бізнесу: із 1 квітня ФОПи – платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-ІХ прийнятий Верховною Радою 15 березня та набув чинності з 17 березня.

Ним передбачені суттєві зміни, що стосуються застосування єдиного податку, оподаткування підакцизних товарів, благодійної допомоги, інші зміни до податкового законодавства, а також до цивільного, банківського та профільних законів.

Зокрема, із 1 квітня 2022 року ФОПи – платники єдиного податку першої та другої групи мають право не сплачувати єдиний податок.

Юридичні особи будь-якої організаційно-правової форми та ФОПи можуть стати платниками єдиного податку третьої групи, якщо протягом року їх обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. Ключові особливості нового режиму:

- ставка 2% доходу;
- ПДВ з операцій з місцем постачання в Україні не застосовується;
- обмеження кількості працівників до них не застосовується.

Деякі платники податків не зможуть застосовувати новий режим, зокрема:

- компанії, що здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів;
- видобуток, реалізацію корисних копалин, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, страхові компанції, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи;
- фізичні та юридичні особи – нерезиденти.

Порядок сплати єдиного податку може визначати Кабінет Міністрів України.