Прес-центр15 квітня 2022, 12:04

Захист бізнесу: встановлено нові категорії доходів, що не включаються до складу загального доходу

Це передбачено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-ІХ.

Так, до податкової знижки платника податку за результатами 2022 року включаються суми коштів або вартість майна, перераховані ним у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям у розмірі, що не перевищує 16 % його загального річного оподатковуваного доходу.

Окремі витрати, пов’язані із забезпеченням оборони держави, можуть включатися до складу витрат від провадження певного виду незалежної професійної діяльності, та у складі витрат ФОП від провадження господарської діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему).

Встановлено нові категорії доходів, що не включаються до складу загального доходу платників податку, що підлягає оподаткуванню (зокрема, суми благодійної допомоги, на користь учасників бойових дій, фізичних осіб, які мешкають у населених пунктах, де проводяться бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання, у граничних сумах, суми благодійної допомоги, наданої певними міжнародними благодійними організаціями).