Прес-центр17 квітня 2022, 12:04

Захист бізнесу: які податкові перевірки скасовуються на період воєнного стану, а які ні

У Законі України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-ІХ, зокрема, йдеться, що до припинення воєнного стану зупиняється проведення податкових перевірок та не будуть проводитись нові, крім:

- фактичних перевірок, зокрема, щодо можливості сплати картками. Також скасовано мораторій на проведення фактичних податкових перевірок на період дії карантину;

- камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків, щодо яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування.

Зупиняється перебіг строків, визначених Податковим кодексом України, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі податкові органи.

Шкода, заподіяна бездіяльністю податкових органів, у зв’язку з дією правового режиму воєнного чи надзвичайного стану, платникам податків не відшкодовується.

Пеня за порушення податкового законодавства внаслідок введення воєнного чи надзвичайного стану не нараховується, а нарахована пеня підлягає анулюванню.