Прес-центр13 вересня 2018, 17:09

Захист прав жінок та їх участь у встановленні миру на Сході України розглянули у Відні

Сьогодні у Відні (Австрія) відкрилась Міжнародна конференція «Жінки, мир, безпека» в Центральній Азії, Південному Кавказі, Центральній та Східній Європі».

На захід була запрошена заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик.

Вона представила Регіональний план заходів з реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року.

Також Ольга Лішик повідомила, що у серпні цього року в області створено коаліцію громадських організацій для виконання Національного та Регіонального планів дій по реалізації резолюції 1325. До складу увійшли близько 15 активістів та активісток з різних міст, районів та об’єднання територіальних громад.

«Сьогодні ми опинилися в непростій ситуації, однак, упевнена, що досягнення миру у нас, на Сході України, можливо, у тому числі, із залученням жіночого потенціалу. Жінка Луганщини – це лідерка та рушійна сила позитивних змін», – наголосила заступник голови облдержадміністрації.

Резолюція 1325 є важливим інструментом захисту прав жінок в умовах збройного конфлікту та забезпечення їх активної участі у миротворчих процесах. Впровадження чотирьох головних принципів резолюції – попередження, захист, участь, відновлення – є пріоритетом діяльності органів державної влади Луганщини всіх рівнів. У наших силах зробити так, щоб ці принципи не залишилися викладеними на папері, а були втілені в життя і торкнулися кожного мешканця нашої області.

Захід об’єднав представників урядового і громадського сектору країн: Молдови, Грузії, Азербайджану, України, Норвегії, Таджикістану, Киргистану, Австрії, Боснії та Герцоговини, Македонії, Швейцарії, Швеції, Нідерландів, Турції, Сербії.