Прес-центр10 вересня 2018, 15:09

Захист учасників АТО та їх сімей на контролі облдержадміністрації

Сьогодні, 10 вересня, заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко провів нараду з обговорення питань підтримки учасників АТО та членів їх сімей.

Вони стосувалися соціального захисту та їх реабілітації, медичного забезпечення, а також розробки проекту пам’ятника загиблим героям АТО. Розповіли про них представники структурних підрозділів облдержадміністрації, які відповідають за цю категорією громадян.

Заслухавши доповіді, Юрій Клименко наголосив, що усі проблеми, які найбільше турбують учасників бойових дій, захищаючих  незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, потребують вирішення. «Проте тільки спільною та злагодженою працею ми зможемо вирішити їх», – сказав він.

Участь у заході взяли ветерани АТО та представники громадськості. Під час наради до обласної влади звернулась колишній медик батальйону «Айдар» Катерина Стандартюк. Дівчина має важку хворобу – розсіяний склероз. Для її стабілізації необхідний дорогий препарат Окревус, одна ампула якого коштує понад 200 тис. гривень. А їх треба шість. Таких коштів, на жаль, родина не має, та й самі ліки не внесені до переліку препаратів, які можна купувати за бюджетні кошти.

Юрій Клименко запевнив, що ця проблема не залишиться осторонь. «Ми будемо використовувати усі варіанти. Це і підготовка офіційних листів до Уряду, медичне обстеження, соціальні акції – все що зараз можна зробити. Людину необхідно рятувати».

Крім цього, під час наради порушено питання щодо пільгових рецептів для учасників бойових дій. Справа у тому, що розподіл коштів цієї категорії йде разом з іншими категоріями населення. Тому деяким громадянам грошей на лікування не вистачає.

Запропоновано винести учасників АТО як окрему категорію населення для отримання власного фінансування.

Юрій Клименко надав доручення підготувати звернення до Уряду з цією пропозицією та розглянути питання на колегії Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Слід зазначити, що сьогодні на обліку соціального захисту населення перебуває 7 150 учасників бойових дій.

У цьому році чотирьом особам для покращення житлового приміщення надана грошова компенсація у розмірі 1902,72 тис. гривень. На початку вересня проведено розрахунок грошової компенсації 326 учасникам бойових дій.

Крім цього, на цей час санаторне-курортне лікування вже отримали 11 осіб та з восьмома укладені угоди на надання цих послуг.

Перекваліфікацію здобувають 70 чоловік. Вони зараз навчаються за спеціальністю водій автотранспортного засобу. Для цього виділено 828 тис. гривень, які були використані в повному обсязі. 

Також 478 військовим затверджені проекти щодо виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства або для будівництва житла чи господарських споруд.

Разом з цим, за останні два роки за медичною допомогою звернулися 2 685 учасників АТО. На стаціонарному лікуванні перебувала 371 людина.

Навесні у цьому році в Рубіжному  відкрився Центр відновлювального лікування та реабілітації ветеранів війни, створений на базі Луганського обласного наркологічного диспансеру.

Під час наради учасників ознайомили з процедурою, яка необхідна для розробки проекту пам’ятника загиблим героям АТО.

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко як один із варіантів запропонував на місці недіючого фонтану, навпроти будівлі облдержадміністрації, створити алею пам’яті Героям війни на Сході України. Та додав надати свої пропозиції на наступній нараді, яка відбудеться у жовтні.