Прес-центр3 листопада 2021, 09:11

Захворілих на коронавірус із COVID-сертифікатами перевірятимуть на наявність щеплення

Основною причиною стрімкого розповсюдження COVID-19, як наголосив в. о. генерального директора ДУ «Луганський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Володимир Жданов під час спілкування із журналістами, є небажання населення вчасно вакцинуватися.

Станом на 2 листопада, на Луганщині проведено 319 682 щеплення. Дві дози вакцини отримали 133 674 особи (19,8 % від загальної кількості населення області).

Особам, які перехворіли, лікарями рекомендується робити щеплення не пізніше ніж через три місяці після одужання.

При необхідності, а саме при великій чисельності контактів чи обов’язковості щеплення, дозволяється вакцинуватися через 28 днів.

Люди, які мають хронічні захворювання, зазначив Володимир Жданов, коранавірусну інфекцію переносять, зазвичай, у важкій формі, тому їм необхідно щеплюватися обов’язково.

«Однак ми маємо прикрі випадки, коли в людини є документ про вакцинацію, але вона все одно хворіє у важкій формі. Коли опитують такого пацієнта, з’ясовується, що щеплення людина не проходила, але отримала фіктивний сертифікат», – зазначив спікер та додав, що рівень госпіталізації вакцинованих дуже низький (5,9 % із числа усіх госпіталізованих), тому що перебіг хвороби у них дуже легкий.

Володимир Жданов також зауважив, що захворілі є і серед вакцинованих однією чи двома дозами: «Питанням, чи дійсно вони були щеплені, займаються правоохоронні органи».