Прес-центр22 серпня 2022, 14:08

Заклади освіти самостійно визначатимуть тривалість та структуру навчального року

Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки України.

Відповідно до постанови КМУ «Про початок навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні», освітній процес у 2022-2023 навчальному році розпочнеться 1 вересня, у День знань, і триватиме до 30 червня 2023 року.

Цей навчальний рік може тривати більше або менше 175 днів. Відповідні зміни внесено до законодавства.

Заклад освіти визначатиме тривалість та структуру навчального року. Тривалість навчального тижня (п’ять чи шість днів), дня, занять і відпочинку визначатиме педагогічна рада кожного закладу освіти.

Навчальний процес буде організовано за очною (офлайн-навчання), дистанційною та змішаними формами, залежно від безпекової ситуації та можливостей фонду захисних споруд у закладах.

Форма організації освітнього процесу залежить від безпекової ситуації в кожному населеному пункті і визначається рішенням військово-цивільних адміністрацій.

Рішення приймається за участю батьків учнів. Якщо батьки не погоджуються з очною формою навчання, вони можуть обрати дистанційну форму або індивідуальний графік, або перевести дитину на екстернатну чи сімейну форму навчання. Для учнів, батьки яких оберуть онлайн-навчання, у закладі освіти можуть організовуватись окремі класи з дистанційною формою організації освітнього процесу. 

Важливо, що форма організації освітнього процесу може змінюватися впродовж навчального року залежно від безпекової ситуації у населеному пункті.

 Із 12,8 тис. шкіл за очною формою планують розпочати навчання 3 тис. шкіл, за дистанційною – майже 5,7 тис., за змішаною – 4 тис. 1,3 тис. ЗЗСО розташовані на тимчасово окупованій території.

Тож, усі заклади загальної середньої освіти Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей працюватимуть за дистанційною формою. Не працюватимуть за очною формою заклади в Запорізькій та Одеській областях.

За всіма формами навчання функціонуватимуть заклади в 17 областях.

Наразі до початку освітнього процесу в очній формі навчання за показниками забезпеченості учасників освітнього процесу укриттями фонду захисних споруд цивільного захисту підгтовлено близько 41% закладів освіти.