Прес-центр5 березня 2022, 08:03

Заплановану у березні індексацію пенсій проведено – виплати збільшені понад 10 мільйонам громадян

У березні проведена запланована індексація пенсій. Пенсійний фонд України здійснив перерахунки більше ніж 10 мільйонам громадян.

Пенсії перераховані із застосуванням збільшеного на 14 % показника середньої заробітної плати, який враховується для обчислення.

Вперше із застосуванням цього показника збільшені пенсії військовим. В результаті, підвищення отримають півмільйона одержувачів, і середній розмір такого підвищення склав майже 790 гривень.

Проіндексовані щомісячні компенсаційні виплати, що виплачуються додатково до пенсії, для людей старших за 75 років також підвищуються. Це стосується 2,2 мільйонів людей. Відповідно, особи 80 + отримають додаткові 570 гривень, а особи віком від 75 до 80 років – 456 гривень.

Також, на 19 % (або 366 гривень) вищою за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, стала мінімальна пенсійна виплата для:

• пенсіонерів віком від 60 до 65 років, з повним страховим стажем (30 / 35 років, відповідно, для жінок і для чоловіків),

• людей з інвалідністю І групи, які отримують пенсію.

На 9 % вищою за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, стала мінімальна виплата для:

• непрацюючих осіб, які отримують мінімальну пенсію,

• одержувачів державної соціальної допомоги особам з інвалідністю, в тому числі, з дитинства і дітям з інвалідністю,

• і одержувачі допомоги особам, які не мають права на пенсію.

Також збільшено на 24 % розмір допомоги на третю і кожну наступну дитину до досягнення нею 6-річного віку, яка виховується в багатодітній родині.