Прес-центр6 грудня 2019, 19:12

Запобігання насильства по відношенню до жінок вразливих категорій обговорено в Рубіжному

У рамках щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» проведено зустріч з жінками вразливих груп щодо репродуктивного здоров’я та з питань соціального захисту.

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська зазначила, що сьогодні на Луганщині 23454 особи мають інвалідність, із них 49 % - жінки. Також зареєстровано 1896 дітей, які мають інвалідність, із яких 52 % - дівчатка. Жінки з інвалідністю є особливо вразливими до проявів насильства, тому пріоритетом органів державної влади та місцевого самоврядування залишається організація надання якісних послуг жінкам цієї категорії.

Під час зустрічі присутніх поінформовано про наявні послуги особам, які страждають від насильства, та, зокрема, жінкам і дітям з інвалідністю. Так, із 2017 року за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення на Луганщині працюють 5 кабінетів невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги жінкам, які постраждали від насильства. Ці кабінети облаштовані гінекологічними кріслами-трансформерами для огляду жінок з інвалідністю.

Також акцентовано увагу на низці заходів, які проводяться для привернення уваги до проблематики жінок вразливих категорій, на наявних сервісних службах в області та в місті. Важливо, що Рубіжне першим в Україні долучилося до Глобальної ініціативи «Безпечне місто», метою якого є створення безпечного, інклюзивного та безбар'єрного середовища для жінок і дівчаток, чоловіків та хлопчиків.

Крім того, учасникам розповіли про практичні аспекти роботи консультації з жінками з інвалідністю, про послуги, які можна отримати, наявні шляхи підтримки жінок з інвалідністю, надали необхідні контакти та матеріали.

Як зазначили учасниці, обговорення теми репродуктивного здоров’я, запобігання та протидії насильству по відношенню до жінок вразливих категорій є надзвичайно важливим, адже, зазвичай, такі теми лишаються поза увагою. Кожна учасниця мала можливість поставити хвилюючі її питання та отримати компетентні відповіді.

Участь у заході узяли представники міської влади, жінки з інвалідністю, представники громадських організацій осіб з інвалідністю.

Захід проведено з ініціативи Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення.