Прес-центр8 лютого 2021, 13:02

Запрошуємо взяти участь у літературному конкурсі імені Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»

Жіноче товариство імені Ольги Басараб та Олени Теліги й Організація українських націоналістів оголошують про проведення щорічного Всеукраїнського літературного конкурсу імені Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятись зміг» (Олена Теліга).

Головною метою конкурсу є утвердження історичної пам’яті українського народу, його національної свідомості, формування та поширення духовних цінностей та пріоритетів. Конкурс проводиться у п’яти номінаціях і охоплює як літературні, документально-публіцистичні твори, так і наукові дослідження національно-визвольної боротьби українського народу.

До участі у конкурсі запрошують студенти, аспіранти, науковці, краєзнавці, працівники архівів та бібліотек. Переможці конкурсу отримають звання лауреата та будуть нагороджені спеціальними дипломами. Інформація про переможців буде поширена у ЗМІ. Кращі конкурсні роботи будуть надруковані у збірнику конкурсу, частина накладу якого буде розповсюджено по бібліотеках України. Автори отримають подарункові 5 примірників книги.

Конкурс проводиться у таких номінаціях:

1. Художні твори (прозові та поетичні твори про події та учасників національно-визвольного руху; про волонтерів, добровольців, військовослужбовців, капеланів, медпрацівників, журналістів, які брали або беруть участь у російсько-українській війні).
2. Переклад поезії Олени Теліги і Олега Ольжича іноземними мовами.
3. Документально-публіцистичні твори (нариси та есеї про учасників національно-визвольних змагань, зокрема, членів УВО, ОУН, УПА; нариси про учасників російсько-української війни, інтерв’ю з ними, репортажі з місць воєнних дій).
4. Наукові праці (дослідження на основі архівних джерел, зокрема, відкриття невідомих історичних фактів про діяльність УВО, ОУН, УПА).
5. Буктрейлер – короткі аматорські відеоролики, зняті за мотивами книг про визначних діячів національно-визвольного руху, зокрема ОУН і УПА.

На конкурс подаються оригінальні твори, написані українською мовою, які раніше не оприлюднювалися, зі світлинами, фотодокументами та іншими ілюстраціями (за наявності). Обсяг роботи: до 100 сторінок у форматі Word (міжрядковий інтервал 1,5, шрифт Times New Roman, кегль 14.

Прийом конкурсних робіт триває з 1 квітня до 1 вересня.

Конкурсні роботи надсилаються за адресою: nadiyabugai@gmail.com з позначкою «Конкурс, оргкомітет».

До конкурсної роботи додається окремий файл з інформацією про автора за такою формою:

  •  номінація і назва конкурсної роботи;
  •  ПІБ та фото автора конкурсної роботи;
  •  навчальний заклад або місце роботи автора;
  •  електронна пошта і номер мобільного телефону автора;
  •  поштова адреса автора для пересилки збірника Конкурсу.

Критерії за якими оцінюватимуться твори:

- оригінальність художнього задуму;

- яскравість і самобутність твору, глибина осмислення теми патріотизму;

- новизна та достовірність архівних знахідок, рівень їхнього аналізу, коментарів до них. 

Буктрейлери оцінюються за такими критеріями:

- змістовність презентації книги;

- майстерність анімації;

- рівень володіння інформаційно-комукаційними технологіями.

Інформація про результати Конкурсу розміщується у ЗМІ, на сайті Культурна референтура ОУН http://kroun.info/, на сторінках соціальної мережі Facebook: Жіноче товариство імені Ольги Басараб та Олени Теліги, Організація українських націоналістів.

Зазначимо, Всеукраїнський літературний конкурс імені Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятись зміг!» (Олена Теліга) (далі - Конкурс) засновано Жіночим товариством імені Ольги Басараб та Олени Теліги, Організацією українських націоналістів. Конкурс проводиться щороку з метою утвердження історичної пам’яті українського народу, його національної свідомості, формування та поширення духовних цінностей та пріоритетів – патріотизму, відданості справі державотворення, вшанування учасників українських національно-визвольних змагань.