Прес-центр30 травня 2019, 12:05

Затверджена Регіональна цільова програма соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2019-2021 роки

Сьогодні, 30 травня, відбулося засідання колегії облдержадміністрації, яке провів виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь.

У її роботі взяли участь заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко та виконуючий обов’язки заступника голови облдержадміністрації Сергій Олейніков.

На розгляд колегії був запропонований проект «Регіональної цільової програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2019-2021 роки».

Його представила директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук.

Насамперед вона зазначила, що на території області, підконтрольній органам державної влади, проживає 3862 постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи громадян, з яких: I категорії – 1388 осіб з інвалідністю, II – 1175 постраждалих осіб, III – 732, дружин померлих (загиблих) – 358, постраждалих дітей – 209.

За рахунок держбюджету соціальний захист цих людей проводиться за такими напрямами: доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, збереження заробітної плати при переведенні на нижче оплачувану роботу та у зв’язку з відселенням, виплата підвищених стипендій та надання додаткових відпусток, щомісячна грошова компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування постраждалим особам, що належать до I та II категорій, виплата компенсацій сім’ям з дітьми і на безкоштовне харчування дітей, компенсація за шкоду, заподіяну здоров’ю, допомога на оздоровлення у разі звільнення таких осіб з роботи, санаторно-курортне лікування.

Для цього з держбюджету Луганській області на 2019 рік передбачено 11,8 млн гривень. Станом на 1 травня профінансовано 4,5 млн гривень.

Однак, зазначила спікер, для реалізації у повному обсязі прав і гарантій цих категорій громадян коштів недостатньо. Через неефективність діючої системи виплати компенсації та допомоги постраждалим особам.

На обласному рівні соціальні та медичні проблеми постраждалих осіб вирішувалися в рамках «Регіональної цільової програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2016-2018 роки».

Основні напрями дії Програма були: надання правової допомоги, підвищення рівня правової обізнаності серед постраждалих шляхом проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи (консультації, «круглі столи», семінари), постійне обстеження умов проживання постраждалих з метою виявлення проблемних питань та надання конкретної матеріальної підтримки, зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності серед постраждалих.

У зв’язку з тим, що термін дії програми закінчився, розроблено проект «Регіональної цільової програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2019-2021 роки».

До підготовки проекту долучилася низка структурних підрозділів облдержадміністрації: Департамент соціального захисту населення, Департамент охорони здоров’я, Департамент освіти і науки, управління молоді та спорту.

А також управління соціального захисту населення місцевих органів влади.

Мета нової Програми – забезпечення соціального та медичного обслуговування постраждалих осіб, формування громадянської свідомості, висвітлення дій органів державної влади та місцевого самоврядування щодо вирішення проблем таких громадян.

Передбачається, що Програма реалізовуватиметься за такими завданнями: надання правової допомоги, підвищення рівня правової обізнаності постраждалих осіб, постійне обстеження умов проживання постраждалих задля  виявлення проблемних питань та надання конкретної матеріальної підтримки, зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності серед постраждалих осіб, підвищення рівня обізнаності дітей та молоді щодо подій і наслідків Чорнобильської катастрофи, формування громадянської свідомості.

Колегія прийняла рішення затвердити «Регіональну цільову програму соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2019-2021 роки».