Прес-центр8 cічня 2020, 16:01

Затверджено перелік лікарських засобів та медичних виробів, що будуть закуповуватись за кошти державного бюджету 2020 року

Уперше на закупівлю ліків та медвиробів на централізованому рівні додатково виділено 3,2 млрд гривень. Таким чином, загальний бюджет на закупівлі лікарських засобів та медичних виробів у 2020 році складатиме близько 9,7 млрд гривень, що є рекордною сумою на закупівлю ліків для громадян України.

Очікується, що цих коштів разом зі зниженням цін на ряд препаратів вистачить на забезпечення практично повної потреби за усіма 38 напрямами. Саме забезпечення цієї цілі є одним з пріоритетів роботи МОЗ України спрямованої на забезпечення виконання взятих на себе зобов'язань перед громадянами.

МОЗ України проводить розширення переліку закупівель лише тоді, коли забезпечить ліками всіх пацієнтів за вже існуючими напрямами. Такий підхід забезпечує рівний та гарантований доступ до медичної допомоги та не дозволяє зменшувати доступ до лікування для тих пацієнтів, що вже отримують лікування.

Уперше при формуванні переліку закупівель на 2020 рік команда Міністерства охорони здоров’я України використовувала методи оцінки медичних технологій (ОМТ або НТА - health technology assesment) із залученням фахівців Департаменту оцінки медичних технології Державного експертного центру МОЗ України.

Більш детально про основні зміни в переліку лікарських засобів та медичних виробів, які будуть закуповуватись за кошти 2020 року – https://moz.gov.ua/article/news/ministerstvo-ohoroni-zdorov%e2%80%99ja-u....