Прес-центр20 грудня 2018, 15:12

Затверджено Програму економічного і соціального розвитку області на 2019 рік

На засіданні колегії обласної державної адміністрації розглянуто та затверджено проект Програми економічного і соціального розвитку Луганської області на 2019 рік.

Як зазначив директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації Сергій Медведчук, структура Програми вперше приведена у відповідність до Стратегії розвитку області та плану її реалізації, що спрощує моніторинг виконання зазначених планових документів та підвищує рівень їх прозорості.

Програма на 2019 рік спрямована на забезпечення розвитку реального сектору економіки і на цій основі поліпшення якості життя населення, максимально можливого зменшення негативних соціально-економічних наслідків.

Для досягнення поставленої мети планується закінчення будівництва електропідстанції у Кремінній, що дасть можливість з’єднати регіон з Об’єднаною енергетичною системою України та відновити роботу основних енергоємних підприємств, які є бюджетоутворюючими для реального сектору економіки.

Сприяння забезпеченню сталого енергопостачання регіону та державній підтримці вугільної галузі дасть змогу збільшити обсяги промислового виробництва до 22,9 млрд гривень (у 2018 році – 21,7 млрд гривень).

У 2019 році заплановано збереження обсягів виробництва сільськогосподарської продукції всіма категоріями господарств на рівні 4,6 млрд гривень.

Очікується збільшення обсягу виробництва продукції харчової та переробної галузі до 597 млн гривень за рахунок налагодження каналів збуту продукції та будівництва сучасних овоче- та фруктосховищ.

Заплановано завершення процесу утворення об’єднаних територіальних громад і здійснення заходів щодо проведення виборів у громадах, де не були призначені перші місцеві вибори у 2017-2018 роках.

Істотний ресурс у 2019 році область розраховує отримати з державного бюджету, за передбаченими в ньому бюджетними програмами на загальну суму близько 14 млрд гривень.

Затвердженню Програми колегією передувало її громадське обговорення, зокрема, її проект розглянутий громадською радою при облдержадміністрації.

Співдоповідачем за цим питанням виступив заступник директора Агенції регіонального розвитку Луганської області Роман Власенко.

Він зауважив, що одним із пріоритетів спільної роботи є реалізація Стратегії розвитку Луганської області до 2020 року.

Для адаптації програми під цілі Стратегії була змінена її структура – розділи програми відповідають змісту Стратегії та відображають основні пріоритети, завдання та очікувані результати відповідних заходів.

Крім того, Перспективний план розвитку області на 2019-2021 роки, ініційований Президентом України і Радою регіонального розвитку, стане базою для нової Стратегії Луганщини до 2027 року.

Отже, сформовано трирівневу систему планування регіонального розвитку: Стратегія – дворічний плани її реалізації – і річна програма економічного та соціального розвитку.