Прес-центр4 серпня 2020, 11:08

Завдяки масштабній роз’яснювальній кампанії постраждалі від домашнього насильства частіше звертаються по допомогу

Під час апаратної наради заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Гарькавець поінформувала про реалізацію державної політики з питань запобігання та протидії домашньому насильству та торгівлі людьми на Луганщині.

Вона повідомила, що у I півріччі 2020 року зафіксовано 2227 офіційних звернень щодо чинення домашнього насильства, що на 54% більше, ніж у I півріччі 2019 року. Територіальними підрозділами Національної поліції винесено 545 термінових заборонних приписів. Тож, завдяки вдалій роз’яснювальній кампанії постраждалі від домашнього насильства частіше звертаються по допомогу.

Дієвим інструментом комунікації за цим напрямомє Обласна координаційна рада з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Очолює раду заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська. Засідання проводяться щокварталу, у тому числі, у виїзному форматі.

При всіх райдержадміністраціях та міських радах міст обласного значення також працюють відповідні координаційні ради. У 14об’єднаних територіальних громадах також утворені координаційні ради або робочі групи з питань безпеки, протидії домашньому насильству, соціальної згуртованості, ґендерної рівності.

Крім того, з 2015 року в області працює регіональний саб-кластер з питань запобігання ґендерно обумовленого насильства.

Спікер зазначила, що наразі в Луганській області працюють 10 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. За весь час роботи ними здійснено майже 3600 виїздів, надано більше 32 000 індивідуальних консультацій.

В області також діють 5спеціалізованих кабінетів невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги для жінок, постраждалих від насильства,у місті Рубіжне, Біловодському, Попаснянському, Старобільському та Станично-Луганському районах. Кабінети створені на базі місцевих гінекологічних відділень з ініціативи Фонду ООН у галузі народонаселення за підтримки облдержадміністрації. До речі, кабінети устатковані спеціалізованими гінекологічними кріслами-трансформерами для огляду жінок з інвалідністю.

На базі Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги працює регіональна телефон «гарячої лінії» з питань запобігання та протидії домашньому і ґендерно обумовленому насильству, дискримінації за ознакою статі.

Дієву допомогу сім’ям з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах у зв’язку із вчиненням домашнього насильства, надають фахівці центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Одним із найважливіших завдань в напрямі запобігання та протидії домашньому насильству є забезпечення постраждалих осіб тимчасовим безпечним місцем проживання. Олена Гарькавець доповіла, що невдовзі спеціалізовані притулки повинні відкритися в Рубіжному та Кремінній.

У 2018 році Рубіжне першим в Україні долучилося до Глобальної Ініціативи «Безпечні міста та безпечні публічні простори», що впроваджується структурою ООН Жінки. Метою є створення в місті безпечного інклюзивного простору для жінок і дівчаток. У рамках проєкту вже проведено аудит безпеки міста, створено мапу небезпечних місць. У травні поточного року затверджено міську програму «Рубіжне – безпечне місто» на період 2020-2022 років.

Під час апаратної наради акцентовано, що особа,якій встановлено статус постраждалої від торгівлі людьми, має право на безоплатне одержання психологічної, юридичної підтримки, допомоги у працевлаштуванні, а також одноразової матеріальної допомогиу розмірі трьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб.

Так, за І півріччя 2020 року в Луганській області встановлено 9 статусів осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Наголошено, що в умовах децентралізації основним завданням місцевих органів влади є забезпечення комплексом соціальних послуг осіб, постраждалих від домашнього насильства та торгівлі людьми. Зокрема, шляхом утворення мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, кризових кімнат, притулків, денних центрів соціально-психологічної допомоги, а також посилення міжвідомчої взаємодії та інформаційно-роз'яснювальної роботи.