Прес-центр14 грудня 2021, 15:12

Завдяки новій телевежі поблизу Попасної на окупованих територіях та в «сірій зоні» дивляться українські канали

Радіотелевізійну передаючу підстанцію у смт Комишуваха Сєверодонецького району збудували протягом 2020-2021 років.

Сьогодні, 14 грудня, об’єкт відвідала Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук у рамках дводенної робочої поїздки Луганщиною.

«Телевежа в Комішувасі – це не просто технічне устаткування, це інструмент забезпечення нашого інформаційного суверенітету. Тимчасово окуповані території – це наша земля і там має бути наш теле- та радіосигнал», – зазначила Ірина Верещук.

Радіус розповсюдження телевізійного сигналу з неї складає 50 км. Радіосигнал повністю покриває тимчасово окуповану частину області і сягає кордону з РФ. Висота об’єкту – 150 м.

Як акцентував голова обласної державної адміністрації Сергій Гайдай, посилення телевізійного сигналу на тимчасово непідконтрольну територію було одним із перших завдань, яке він доручив виконати одразу після призначення на посаду.

Робота РТПС «Комишуваха» дозволила відновити доступ до медіа-центру на території Сєвєродонецького та Щастинського районів Луганщини і частини Донеччини щонайменше для 200 тисяч населення.

Дозволи на мовлення з телевежі отримали АТ НСТУ (канали: UA:Перший, UA:Донбас, UA:Культура), державний телеканал «Дім», оператор багатоканальної телевежі ТОВ «Зеонбуд» (а це 32 найбільш рейтингові телеканали), телеканали Перший Західний та «2+2». Також транслюються радіостанції «УР-1», UA:Культура, «Армія-ФМ», радіо «Промінь», а також місцеві «49-паралель» та «Пульс».

Крім того, розроблено оптимальну схему цифрового телевізійного мовлення та створюються зони синхронного цифрового телевізійного мовлення з діючою РПТС «Бахмутівка» у Щастинському районі.

До речі, на телевежі в Комишувасі змонтовано найвищий в Луганській області флагшток – 150 м, де закріплено Державний Прапор.