Прес-центр20 березня 2019, 08:03

Завдяки проекту зі збирання усної історії «Пам’ятайте героїв АТО/ООС» двом захисникам встановлено пам’ятні дошки

На підставі матеріалів, зібраним Держархівом області, Павлу Гречишкину та Дмитру Ліницькому, які боролись за суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України, у Новоайдарському та Сватівському районах було встановлено пам’ятні дошки.

Підбиваючи підсумки роботи Державного архіву Луганської області за 2018 рік, під час апаратної наради про це повідомила його директор Катерина Безгинська.

Також вона зазначила, у минулому році на державне зберігання архівними установами прийнято майже 13 тис. справ Національного архівного фонду України.

Сьогодні в архівних установах області зберігається 432 тис. одиниць зберігання з них: 177,8 тис – документів НАФ, 267,9 тис – з кадрових питань; в архівних підрозділах  юридичних осіб – джерел формування НАФ – 52,6 тис. од. зб. документів НАФ та 111,5 тис. од. зб. з кадрових питань.

Доповідач окремо зазначила, що у дев’яти об’єднаних територіальних громад, до яких увійшли 49 сільських та селищних рад, вже у 35 з них здійснено науково-технічне опрацювання документів та передано документи НАФ до архівних установ райдержадміністрацій.

Минулоріч проведено 27 навчально–практичних семінарів, 105 перевірок роботи служб діловодства та архівних підрозділів підприємств, установ, організацій, 11 засідань Експертно-перевірної комісії (розглянуто 727 питань), щорічний обласний огляд стану роботи архівних підрозділів та служб діловодства серед 14 закладів охорони здоров’я.

З метою організації оцифрування архівних документів по територіям розроблений проект «Відновлення архівної справи в Луганській області», який подано на конкурсний відбір інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку у 2019 році.

Проект передбачає впровадження електронного документообігу в Держархіві і архівних установах області, придбання книжкових сканерів та програмного забезпечення, оцифровку документів НАФ, що в подальшому надасть змогу приймати та зберігати документи в електронному вигляді.

Крім цього, під час апаратної наради Катерина Безгинська розповіла про пріоритетні напрямки роботи на 2019 рік у сфері архівної справи та діловодства.

1. Збереження та примноження Національного архівного фонду, як складової всесвітньої культурноїспадщини;

2. Розвиток партнерських відносин спрямованих на втілення ефективних форм співпраці;

3. Забезпечення формування Національного архівного фонду документами, що відбивають сучасну історіюУкраїни;

4. Впровадження електронного документообігу та комплектування архівів електронними документами;

5. Підвищення якості та доступності послуг у галузі архівної справи відповідно до інтересів і потреб громадян.