Прес-центр29 квітня 2021, 19:04

Зберегти лікарню, повернути відділення ювенальної превенції до міста та вирішити питання із зарплатою шахтарів, - з такими проблемами звернулись до Сергія Гайдая мешканці Гірського та Золотого-4

Сергій Гайдай відвідав Гірське та Золоте-4, щоб визначити проблеми прифронтових громад, які потребують невідкладного вирішення.

Першим пунктом робочої поїздки очільника області стала Гірська лікарня, яка як структурний підрозділ увійшла до складу КНП «Попаснянська центральна районна лікарня». До війни це була Первомайська однопрофільна міська лікарня на 50 ліжок. Наразі тут функціонує поліклінічне відділення та стаціонар соматичного відділення на 30 ліжок (15 ліжок неврологічних, 15 ліжок терапевтичних) та відділення сестринського догляду на 10 ліжок, в якому знаходяться хворі за соціальними показниками.

«Наша лікарня надає послуги мешканцям Гірського, Золотого 1-4, Тошківки, Чихірового, Нижнього, Світличного та Новотошківки – це понад 15 тисяч людей, яким вкрай незручно їздити до Попасної», - розповіла голові облдержадміністрації Ольга Малькова, яке керує лікарнею з 2014 року.

Матеріальна база закладу добра: медичне обладнання не нове, але робоче, у 2019 році відремонтовані колишня хірургія та травматологія. Працюють 97 медичних працівників, у тому числі 10 лікарів. Але деяким стандартам НСЗУ лікарня не відповідає, тож немає можливості укладати угоди на пакети медичних послуг.

«Від реформ ми нікуди не подінемось – треба відповідати вимогам часу, але враховуючи, що дорогу ми вже відремонтували, дістатись не складно, тож думаю, що перспективи у закладу є. Але спочатку треба визначитись із його форматом. Можливо тут є сенс створити хоспіс», - відповів Сергій Гайдай та пообіцяв, що доручить Департаменту охорони здоров’я опрацювати усі можливі варіанти збереження гірської лікарні.

Крім того, голова облдержадміністрації поспілкувався із дружинами шахтарів – активістками ГО «Жінка за майбутнє». Жінок турбує не лише невчасна виплата заробітної плати на шахті, а й низька якість харчування дітей у школі, а також загальна безпекова ситуація у місті. Мовляв, після того, як службу ювенальної превенції перевели до Попасної почастішали випадки підліткового пияцтва та наркоманії.

Питання харчування у школах Сергій Гайдай доручив вирішити голові Гірської міської військово-цивільної адміністрації Олексію Бабченку, безпекові питання та посилення роботи ювеналів у громаді – узяв на себе, а проблеми шахтарів домовились обговорити під час візиту новопризначеного Міністра енергетики Германа Галущенка до області, який відбудеться найближчим часом.