Прес-центр26 травня 2020, 15:05

Збереження для дитини сімейного оточення є пріоритетним завданням відповідних державних служб, - брифінг

Спікером сьогоднішнього пресбрифінгу стала заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська, яка розповіла про забезпечення в Луганській області прав та інтересів дітей, у тому числі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Вона зазначила, що на цей час 88,5 % таких дітей охоплено родинним вихованням (тоді як на початок 2019 року цей показник складав 87 %). Найбільше дітей влаштовано до сімейних форм виховання в Сватівському та Марківському районах (100 %), Попаснянському (97,5 %), Білокуракинському (97,2 %), Новопсковському (91,5 %), Рубіжному (91,3 %). Значно покращено роботу в цьому напрямі в Станично-Луганському районі (92,1 %).

«Збереження для дитини сімейного оточення є пріоритетним завданням відповідних державних служб», ­– наголосила заступник голови облдержадміністрації.   

А пріоритетнішою формою влаштування дітей в державі є усиновлення. У цьому році в області усиновлено 39 дітей, з них громадянами України – 30 дітей (27 дітей від 0 до 5 років та 2 дитини від 6 –10 років), 9 – іноземними громадянами (до 5 років – 4 дитини, 5 дітей від 6 –17 років).

На початку 2020 року 38 сімей висловили бажання стати усиновлювачами. На місцевому обліку перебуває 348 дітей, які підлягають усиновленню. На  обліку в службах у справах дітей перебуває 401 усиновлена дитина, з них 99 дітей, які були усиновлені менше 3 років, 302 дитини – більше 3 років тому.

У 2019 році до закладів інтернатного типу влаштовано 32 дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування (здебільшого у Лисичанську, Кремінському, Попаснянському та Станично-Луганському районах). Під опікою, піклуванням перебуває 1037 дітей цієї категорії. З них 956 дітей проживає в сім’ях родичів.

Із загальної кількості дітей, які перебувають на первинному обліку, у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховується 235 дітей.

Катерина Безгинська зауважила, що сьогодні в регіоні створено та діють 22 дитячих будинки сімейного типу та 79 прийомних сімей, в яких виховується 299 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них один дитячий будинок сімейного типу та дві прийомні сім’ї переміщені з тимчасово окупованої території Луганської області.

У минулому році створено два дитячих будинки сімейного типу (тоді як за п’ять місяців цьогороку вже два); 7 прийомних сімей, на виховання влаштовано 42 дитини.

Активна робота по влаштуванню дітей на виховання в прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу розгорнута у Лисичанську, Рубіжному, Попаснянському,Станично-Луганському, Біловодському, Новоайдарському та Сватівському районах.

Однак протягом року жодної дитини не влаштовано у прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу в Міловському районі. Не створено жодного дитячого будинку сімейного типу у Сєвєродонецьку, Новоайдарському та Старобільському районах.

Особливої уваги з боку держави потребують діти, які перебувають в складних життєвих обставинах. На такому обліку перебуває 295 дітей, при цьому 234 з них проживають в сім'ях, в яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов'язків. Для подолання соціального сирітства, дитячої бездоглядності та безпритульності в області впроваджений алгоритм профілактичних заходів.

Новою формою сімейного виховання є влаштування дитини в патронату сім’ю. Ця форма виховання застосовується для підтримки сімей з дітьми, які потрапили у складні життєві обставини і передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною та її батьками складних життєвих обставин. У Луганській області 5 сімей патронатних вихователів та їх добровільних помічників пройшли спеціальне навчання. З початку запровадження послуги до сімей патронатних вихователів влаштовано 11 дітей. Взагалі патронатні сім’ї повинні бути створені в кожному місті та районі області, особливо зараз, в умовах деінституціалізації.

Важливим захистом прав дитини є надання їй статусу, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. До служб у справах дітей Луганської області звернулися за отриманням такого статусу 20 284 особи, з яких 18922 отримали відповідний статус: 19715 дітей за фактами психологічного насильства в зв'язку з проживанням/перебуванням в умовах військових дій, збройних конфліктів, тимчасової окупації; 7 дітей у зв’язку з пораненням контузію, каліцтво.

Частина справ знаходяться на розгляді.

Для цих дітей в області діє мережа центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, також службою у справах дітей облдержадміністрації ініційовано активне залучення міжнародних, громадських та благодійних організацій до надання соціальної підтримки сім’ям і дітям.