Прес-центр13 вересня 2017, 11:09

Збільшуються розміри винагороди за участь в АТО та соціальні стандарти для сержантів бойового складу

Протягом січня-вересня 2017 року вживалися заходи для підвищення розміру винагороди за безпосередню участь в АТО, що дозволило тричі (з 1 січня, з 1 квітня та з 1 серпня) суттєво збільшити розмір винагороди військовослужбовцям, які виконують завдання.

Так, порівняно з груднем 2016 року розмір винагороди на лінії бойового зіткнення на глибину ротних опорних пунктів першого ешелону зріс у 2,4 рази (з 4,2 тис. грн до 10 тис. грн). В інших місцях дислокації в межах визначеного району АТО – у 3,7 разів (з 1,2 тис. грн до 4,5 тис. грн) на місяць.

Вказані виплати здійснюються всім військовослужбовцям за період їхньої участі в АТО додатково до основного місячного грошового забезпечення.

Крім того, передбачені випадки для збільшення винагороди за безпосередню участь у бойових діях (в умовах безпосереднього зіткнення або взаємного вогневого контакту з противником), успішне виконання бойового завдання у складі військової частини, знищення (захоплення) техніки.

Документи, необхідні для виплати винагороди, надходять від військових частин до штабу АТО за схемою: рота – батальйон – бригада – штаб ОТУ – штаб АТО. Винагорода військовослужбовцям здійснюється за місцем проходження служби на підставі наказів штабу АТО та командирів військових частин.

Також у рамках наближення України до кращих практик країн-членів НАТО значна увага приділяється підвищенню соціальних стандартів для сержантів бойового складу Збройних Сил України і військовослужбовців, які проходять службу в умовах підвищеного ризику для життя.

Розмір щомісячної премії окремим категоріям осіб сержантського складу збільшувався двічі: з 1 липня 2016 року – на 750 грн, а з 1 серпня 2017  року – ще на 350 грн.

З грудня 2016 року наказом Міноборони вперше було введено спеціальну надбавку військовослужбовцям Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. Вона виплачується в залежності від мінімального прожиткового мінімуму, посади та місця проходження служби. Сума складає, наприклад, в підрозділах забезпечення – 1886 грн, у штабах – 2155 грн, у бойових підрозділах – 2636 грн.

З 1 липня 2017 року підвищено розмір щомісячної премії військовослужбовцям, які проходять військову службу у військових частинах і підрозділах високо мобільних десантних військ та морської піхоти.

Розміри грошового забезпечення у ВДВ збільшено в середньому за посадами: стрілець – на 1000 грн, командир відділення – на 1700 грн, командир взводу – на 1900 грн.

З травня збільшено розміри допомоги у разі загибелі військовослужбовця та випадку встановлення інвалідності, які сталися під час виконання обов’язків військової служби.

Розмір виплати при загибелі військовослужбовця збільшився у 1,5 рази – з 800 тис. грн до 1 млн 200 тис. грн. При встановленні інвалідності 1 групи у 1,6 разів – з 400 тис. грн до 640 тис. грн, інвалідності 2 групи у 1,5 рази – з 320 тис. грн до 480 тис. грн, інвалідності 3 групи у 1,67 разів – з 240 тис. грн до 400 тис. грн.

За інформацією Міністерства оборони України