Прес-центр17 cічня 2017, 17:01

Зерно та рослинна олія місцевих виробників реалізуються на зовнішніх ринках збуту

На брифінгу для ЗМІ т.в.о. директора Департаменту агропромислового комплексу облдержадміністрації Любов Безкоровайна розповіла журналістам області про просування сільгосппродукції та продуктів її переробки місцевих виробників на внутрішні та зовнішні ринку збуту.

Вона зазначила, що споживчий ринок області забезпечений м’ясом і м’ясною продукцією власного виробництва на 43 %, молочною продукцією – на 72 %. Сьогодні луганські товари цієї групи постачаються також до інших регіонів України, наприклад, до Київської та Тернопільської областей.

У минулому році Луганська область експортувала всієї продукції на 12,7 млн дол. США, зернових культур – на суму 6,4 млн дол. США, 40 тис. тонн, (обсяг збільшився на 21 % у порівнянні з попереднім періодом).

Врожайність зернових культур склала 1,4 млн тонн, з них для внутрішнього споживання області потрібно треба 450 тис. тонн. Наше зерно експортується до  країн Азії, Африки та Євросоюзу.

Зокрема, виробництвом круп, ячменю, в області займається лише одне підприємство. Любов Безкоровайна порадила нашим аграріям вирощувати та виробляти, наприклад, гречку. Це має дати економічні та господарські зиски.

Увагу учасників брифінгу вона звернула на лідерство України в світі з виробництва та експорту рослинної олії. 

У Луганській області валовий збір соняшнику у 2016 році склав 669 тис. тонн, що на 142 тис. тонн більше, ніж у 2015 році. Врожайність 20,0 ц/га – це найвищий показник, який був досягнутий в агропромисловому комплексі області за останні роки. Рослинної олії вироблено майже 100 тис. тонн.

У 2016 році обсяги експорту рослинної олії збільшилися у порівнянні з попереднім роком у 1,8 рази і склали 1,4 млн дол. США.

На території області, контрольованій українською владою, працюють три підприємства, що виробляють рослинну олію.

Два підприємства «Сватівська олія» та «Агро Кепітал Груп» – є експортерами луганської продукції до Білорусі, Казахстану, Китаю. Підприємства працюють на сучасному обладнанні, впроваджують новітні технології виробництва, мають сертифікати відповідності ISO.

«Для розширення зовнішніх ринків збуту наші місцеві виробники сьогодні працюють над покращенням якості, розширенням асортименту продукції, впроваджують сучасні технології, що у свою чергу дасть змогу виходити з пропозиціями на ринки ЄС, куди входить 28 країн та проживають майже півмільярда потенційних споживачів», –  наголосила Любов Бекоровайна.

Так, в 2017 році прийнято декілька державних програм, спрямованих на підтримку сільгоспвиробника, в області розроблена програма з розвитку тваринництва.

Любов Безкоровайна висловила надію, що наші товаровиробники візьмуть активну участь у реалізації цих програм.