Прес-центр14 червня 2018, 11:06

Згадуємо першу найбільшу втрату України в АТО – загибель 49 військових у небі над Луганськом. Герої не вмирають, -– Юрій Гарбуз

Цього дня чотири роки тому в небі над м. Луганськом терористи збили літак ІЛ-76 з військовослужбовцями 25-ї окремої Дніпропетровської повітрянодесантної бригади.

Попри вороже оточення Луганського аеропорту, літаками забезпечувалася підтримка та ротація бійців, які тримали оборону летовища. Одна з таких ротацій повинна була відбутися вночі 14 червня. Однак протиповітряні сили ворога відкрили вогонь по українському транспортному літаку: російська ПЗРК «Ігла» вразила літак, який заходив на посадку в Луганський аеропорт. Загинули 40 десантників та 9 членів екіпажу.

«Разом з усією країною сьогодні згадуємо першу найбільшу втрату України в АТО – загибель 49 військових у небі над Луганськом 14 червня 2014 року. Вічна пам’ять десантникам 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та членам екіпажу! Герої не вмирають!» – наголосив голова Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз.

Серед загиблих десантників є вихідці з Луганщини, Донеччини, Дніпропетровщини та інших регіонів України.

Українські військові захищали Луганський аеропорт як стратегічний об’єкт з квітня по вересень 2014 року. Оборона тривала 146 днів. У 2016 році було започатковано відзнаку — нагрудний знак «За оборону Луганського аеропорту».