Прес-центр6 листопада 2017, 17:11

Жінки з окупованої території оцінили діяльність української влади

4 листопада учасниці громадської ініціативи «М’яка сила: жінки контролюють владу», яка є частиною проекту «Жіночі ініціативи за мир на Донбасі», зібрались за «круглим столом», аби обговорити результати першого року втілення Плану заходів, спрямованих на реалізацію деяких засад державної внутрішньої політики щодо окремих районів Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів  України від 11 січня 2017 р. № 8-р. 

Усього у зазначеному розпорядженні 35 підпунктів, але, за спостереженнями громадських активісток, виконано повністю або частково лише 13 з них.

До основних досягнень представниці громадської організації Регіональний правозахисний соціолого-освітній центр «Жінки Донбасу», які виступили організаторами заходу, віднесли створення сприятливих умов для підприємництва, зниження тиску контролюючих органів на підконтрольній українській владі території, реальне забезпечення можливості громадянам з непідконтрольних територій отримувати окремі соціальні послуги від міжнародних гуманітарних організацій, удосконалення системи адміністративних та управлінських послуг споживачам таких послуг.

Також це й забезпечення виконання заходів щодо захисту дітей від негативного впливу збройного конфлікту (зокрема, прийнято постанову про надання статусу учасника АТО для дітей), сприяння переміщенню дітей-сиріт з неконтрольованої території,  організовані умови для рівного доступу до освіти (освітні центри «Донбас-Україна» при вишах).

Учасниці ініціативи акцентували увагу на бажанні людей з непідконтрольної території активно брати участь в ініціативах, спрямованих на врегулювання конфлікту, незважаючи на ризики, пов’язані з проведенням такої роботи. Це, перш за все, проекти обласної військово-цивільної адміністрації «Луганщина у нас одна» та «Змінимо країну разом!», у рамках яких порушується питання примирення двох сторін.

Разом з тим, відзначаючи ряд позитивних моментів, учасниці зустрічі розглянули невирішені проблеми.

Серед головних – робота КПВВ «Станиця Луганська». Відзначалося, що за даними міжнародних організацій там створено 22 робочих місця для проходження контролю, але черги не зменшуються.

У результаті обговорення вироблені пропозиції учасниць ініціативи для Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України і Держприкордонслужби, які покликані істотно знизити конфліктогенні чинники, значною мірою прискорити реінтеграційні процеси та знизити градус антагонізму з боку радикально налаштованих до України представників ОРДЛО.