Прес-центр5 грудня 2019, 15:12

Жителі Лисичанська відвідали виставку «Фактор свободи»

Із 3 по 5 грудня в Лисичанському міському краєзнавчому музеї експонувалася банерна виставка «Фактор свободи».
Автори виставки спробували уявити, який вигляд могли би мати профілі у фейсбук Мазепи, Петлюри, Бандери, які місця показала би їхня гугл-мапа, кого б вони зафрендили, показати світло та тіні їхніх ключових рішень.

Біографії цих постатей різні, але їх єднає ідея свободи, яку вони прагнули здобути для свого народу. Проте на шляху до її реалізації стояв ворог – Російська імперія. У протистоянні з ним їх імена стали символом для свого народу і тавром для його ворогів. Цих постатей пов’язує і те, що в цьому році у них ювілеї: 380 років виповнюється з дня народження Івана Мазепи, 140 – Симона Петлюри, а Степана Бандери – 110. У цій виставці йдеться не тільки про Мазепу, Петлюру, Бандеру, як про звичайних людей, які були здатні на надзвичайні вчинки, а й про все середовище, яке було сформоване навколо них, їхніх послідовників, яких називали «мазепинцями», «петлюрівцями», «бандерівцями».

У виставці представлено і те, як сучасна українська армія зберігає традиції попередніх поколінь борців за свободу і незалежність України.

19 банерів виставки «Фактор свободи» підготовлено Українським інститутом національної пам'яті та Центром досліджень визвольного руху.

Уперше її відкриття відбулося 23 серпня 2019 року в Києві на Хрещатику.