Прес-центр9 листопада 2021, 13:11

Жителі Луганщини долучилися до диктанту національної єдності

Традиційно, в День української писемності та мови жителі країни змогли взяти участь у Радіодиктанті національної єдності-2021.

«Сьогодні кожен бажаючий приєднався до написання диктанту національної єдності. Так, через пандемію дещо обмежена діяльність закладів освіти. Однак школярі та студенти завдяки телебаченню, радіо чи Інтернету змогли взяти участь у його написанні, перебуваючи вдома. Такі заходи, упевнена, допомагають вдосконалити знання, підвищити культуру української мови», – зазначила заступниця голови обласної державної адміністрації Катерина Безгинська, яка також долучилася до написання диктанту.

За словами організаторів, «Українського радіо», написання диктанту – це не тільки перевірка знання мови, а й громадська акція – флешмоб, що єднає українців по всьому світу. Щороку диктант розширює межі – у ньому беруть участь представники найрізноманітніших професій, а також відомі особи.

Так, на Луганщині цей диктант писали освітяни і працівники культури. Зокрема, у школах, вишах, передвищих і позашкільних навчальних закладах, палацах та будинках культури, бібліотеках, інших комунальних закладах.

Приєдналися представники облдержадміністрації, районних державних адміністрацій, територіальних громад, інших органів влади.

Захід розпочався 9 листопада о 10:00. Сам радіодиктант – о 10:30.

Цьогоріч текст диктанту читав письменник Юрій Адрухович, який є його автором. 

Час для надсилання учасниками готового тексту – астрономічна доба. Текст диктанту оприлюднять на сайті «Українського радіо» 11 листопада об 11:00.

Роботи приймають онлайн та офлайн. Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio. Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть. 

Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія. Автори робіт, які написані без помилок, отримають подарунки від партнерів проєкту. Результати оголосять упродовж 1-2 місяців залежно від кількості отриманих листів.

Диктант транслювали на загальнонаціональному телеканалі UA: Перший, регіональних суспільних мовниках, ютуб-каналі UA: Перший та на фейсбук-сторінках Суспільного мовлення, телеканалу UA: Перший і регіональних філій Суспільного. Традиційно можна було слухати радіодиктант на хвилях «Українського радіо» та «Радіо Культура».

По завершенні диктанту національної єдності Катерина Безгинська взяла участь в онлайн нараді, яку провели перший заступник Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв і голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська.

Вони, зокрема, розглянули питання реалізації державної мовної політики, особливості складання іспитів щодо рівня володіння державною мовою та отримання відповідного сертифікату.