Прес-центр1 квітня 2020, 11:04

Жителі області запитують – Сергій Гайдай відповідає

До голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая від жителів області надходять запитання щодо дій та вжиття заходів у період карантину.

Зокрема, це повернення громадян України людей із-за кордону. 

Запитання. Як повернутись із-за кордону? До кого потрібно телефонувати, щоб потрапити в Україну (алгоритм від самостійного підняття слухавки задля дзвінка в консульство до підписки про самоізоляцію)?

Відповідь. Нещодавно Міністерство закордонних справ України надало покрокову інструкцію, що треба знати про в’їзд на територію України та консульську допомогу у зв’язку з COVID-19. 

По-перше, людині, яка знаходиться закордоном, необхідно звернутися до посольства чи до консульства у країні,де вона перебуває. Можна зайти на сторінку, де вказана адреса електронної пошти дипломатичної установи. На цю адресу необхідно написати своє звернення, в якому обов’язково вказати ім’я, прізвище та по батькові, контактний телефон і місце вашого тимчасового перебування. Листи обробляють цілодобово! В умовах особливого режиму роботи видане спеціальне розпорядження МЗС. Хоч і з чергою, але телефон «гарячої лінії» також продовжує працювати: +38 (044) 238-16-57 (він безкоштовний).

Також можна зареєструватись у системі ДРУГ і зазначити якомога більше інформації про вашу проблему в розділі «Коментарі до подорожі».

Наразі держава надає максимальне сприяння туроператорам та перевізникам, щоб вони забрали українських туристів з віддалених куточків світу.

У пунктах пропуску на кордонах працюють спеціально створені санітарні відділи. Після повернення з країн, де відповідно до даних ВООЗ склалась несприятлива епідситуація у зв’язку з поширенням коронавірусу, на пунктах пропуску усі громадяни проходитимуть температурний скринінг і вживатимуться відповідні заходи. Людину направлятимуть на самоізоляцію вдома протягом 14 днів, за необхідності – в медзаклад.

Запитання. Моя сусідка повернулась із заробіток з Італії, але ходить до магазину і по гостям. Кому повідомити про це, щоб її покарали?

Відповідь.Радимо звернутися до правоохоронних органів у зв’язку із порушенням сусідкою режиму обсервації. За даний вид правопорушення передбачено адміністративна відповідальність.