Прес-центр10 квітня 2020, 16:04

Жителі області запитують – Сергій Гайдай відповідає: правові засади карантину

До голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая від жителів області надходять запитання щодо дій та вжиття заходів у період карантину.

Запитання. Чому в містах і районах обмежене пересування вулицями, зокрема, літніх осіб? В нас є теж власні справи, які потребують вирішення. Навіщо уведені ці норми?

Відповідь. Сьогодні на території України діє постанова Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» (зі змінами).

Державна, обласна, місцеві органи влади зобов’язані впроваджувати запобіжні заходи, спрямовані на захист життя та здоров'я людей. І такі обмеження особливо важливі в умовах пандемії, проти якої відсутні вакцина та ліки.

Зауважу, що в Конституції України є норми, які зобов'язують державу захищати життя людини та надають можливість обмежувати певні права для охорони здоров'я населення.

У Законі України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» свободу пересування може бути обмежено, зокрема, на окремих територіях і в населених пунктах, де у разі небезпеки поширення інфекційних захворювань і отруєнь людей вводяться особливі умови і режим проживання населення та господарської діяльності.

Закони, які надають можливість впроваджувати обмежувальні заходи, фактично передбачають режим карантину, надзвичайної ситуації, надзвичайний стан. Сьогодні діють два з них.

Організація та контроль за дотриманням встановленого на території карантину правового режиму, своєчасним і повним проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів покладаються на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Наголошую, що на територіях, де встановлено карантин, місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування надається низка повноважень. Про це йдеться у Законі України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Зокрема, дозволено встановлювати особливий режим в'їзду на територію карантину та виїзду з неї громадян і транспортних засобів, а у разі необхідності – проводити санітарний огляд речей, багажу, транспортних засобів та вантажів.

За їх рішенням вводиться особливий порядок проведення профілактичних і протиепідемічних, у тому числі дезінфекційних.

Крім того, дозволяється створювати на в'їздах і виїздах із території карантину контрольно-пропускні пункти.

Це тимчасові вимушені обмеження. Їх необхідно було запровадити заради збереження нашого з вами здоров’я та життя. Завдяки цьому ми призупинили розповсюдження коронавірусу на Луганщині. Адже ситуація в нас значно краща, ніж у більшості регіонів України. Якщо ми суворо дотримуватимемось цих обмежень, то невдовзі повернемося до повсякденного життя.