Прес-центр28 грудня 2022, 09:12

Журналістам показали, як на Хмельниччині облаштувалися ВПО з Луганської області

Одразу три локації: грибну ферму, яку побудували безпосередньо у ВПО-хабі, гуманітарний штаб для переселенців з Луганської області та релоковану кав’ярню мережі «Coffee Panda» відвідали хмельницькі медійники.

Як вже повідомлялося, днями переселенці зібрали перші 230 кг печериць, які власноруч виростили у підвалі хостелу у селі Ружичанка.

Першу зібрану партію продали місцевим мешканцям по ціні майже втричі нижчій за ту, що в торговельних мережах – 50 гривень за кілограм. Але й за таких умов витрати на субстрат з міцелієм для їх вирощування окупилися. Наступні три збори складуть чистий прибуток та підуть на заробітну плату переселенцям та розвиток виробництва. Такі умови проєкту програми розвитку ООН «Підтримка ЄС для Сходу України – відновлення, зміцнення миру та врядування».

У Гуманітарному хабі журналісти поспілкувались із головою Хмельницької РДА Анатолієм Катеринчуком, на базі якої працює хаб, та керівником Гірської міської військово-цивільної адміністрації Олексієм Бабченком, що опікується його діяльністю.

Останнім пунктом прес-туру стала кав’ярня відомої у Сєвєродонецьку мережі «Coffee Panda».

Як розповів Валерій Воротінцев, власник мережі, обладнання перевезли з Сєвєродонецька, де до війни працювали п’ять кав’ярень.

Наразі підприємець очікує на отримання гранту у розмірі 250 тис. гривень за державною програмою «Є-робота», щоб докупити необхідне обладнання та сировину. Через 4-5 місяців, коли до відвідувачів з Луганщини приєднаються жителі Хмельницького і клієнтська база розшириться, Валерій планує збільшити кількість робочих місць. Наразі барістами працюють дві дівчини - з Сєвєродонецька та Хмельницького. В планах також виробництво популярного фірмового сендвічу, для якого поки що не знайшли хліб відповідної якості.

На питання щодо відновлення бізнесу на Луганщині після деокупації бізнесмен відповів, що обов’язково поверне улюблений кава-бренд сєвєродончанам, але й філія у Хмельницькому буде працювати.

Прес-тур для представників провідних телекомпаній Хмельниччини організовано Луганською облдержадміністрацією спільно з ГО «Громадська ініціатива Луганщини» у рамках проєкту «ВПО для громади: тягар чи ресурс» за підтримки міжнародного фонду «Відродження» (Програма «Демократична практика») та Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Луганській області у 2022-2026 роках.