Прес-центр26 листопада 2015, 09:11

Фінансування проектів відновлення Донбасу буде спрощене - Геннадій Зубко

       Як повідомляє прес-служба Віце-прем`єр-міністра України, Мінрегіон спільно з Мінфіном та обласними адміністраціями розробив прискорений алгоритм відбору проектів для інвестування Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) та відповідний проект Постанови КМУ. Вони дозволять почати вибір коштів на фінансування проектів через два, а не три-чотири місяці, як це відбувається зараз. Про це сказав Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час свого виступу на засіданні Уряду.

           «Треба змінювати процедуру і пришвидшувати процеси. Зараз три місяці треба на ратифікацію, ще три - на підготовку проектів. До того ж додатково треба витрачати час на відбір цих проектів. Змінивши процедуру, ми зможемо скоротити термін фінансування з двох місяців до двох тижнів», - підкреслив він.

          Вже погоджені 72 проекти, на які буде спрямовано перший транш ЄІБ у розмірі 30 млн євро. Вони були відібрані серед 487 поданих проектів і стосуються двох соціальних напрямків. Перший - це відновлення житла, у якому можна розмістити переселенців.  Другий - енергомодернізація і відновлення інфраструктури соціальних об’єктів: дитячих садків, шкіл і лікарень.

           «Зміна процедури дасть можливість почати фінансування цих 72 проектів вже до кінця року», - сказав Геннадій Зубко.

          Він додав, що кошти ЄІБ спрямовані Донецьку і Луганську області, постраждалі від військових дій, а також Запорізьку, Дніпропетровську та Харківську області, які зазнають сильного тиску на соціальні сферу та іншу інфраструктуру через  великий потік вимушених переселенців. Також до цієї програми можуть долучатися й інші регіони.

        Нагадаємо, кредитна угода з Європейським інвестиційним банком була підписана 22 грудня 2014 року. Кредит на суму 200 млн євро надається на 20 років, пільговий період складає 5 років. Першим траншем будуть фінансуватися соціальні проекти, наступними – інфраструктурні. Це, зокрема,  відновлення мостів і доріг в Донецькій і Луганській областях, які постраждали внаслідок терористичних атак, а також систем життєзабезпечення.