Прес-центр20 листопада 2018, 11:11

На порядку денному забезпечення теплопостачання мешканців міста Рубіжне

Вчора, 19 листопада, виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Сергій Філь провів засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки й надзвичайних ситуацій на тему: «Про попередження виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної зі зривом опалювального сезону у м. Рубіжне». На заході були присутні заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, керівництво структурних підрозділів ОДА, Рубіжанської міської ради, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, правоохоронних органів, а також представники ЗМІ.

На початку засідання Сергій Філь наголосив: «Ми бачимо, що проблема з опаленням у Рубіжному виходить з-під контролю місцевої влади. Обласна влада не може бути осторонь проблем пересічних рубіжан».

Директор Департаменту житлово-комунального господарства ОДА Віталій Сурай поінформував присутніх про передумови та наслідки зриву опалювального сезону у Рубіжному. Так, міська влада у грудні минулого року затвердила програми децентралізації централізованого теплопостачання, переведення на автономне опалення соціально вразливих категорій осіб та надання соціальної матеріальної допомоги на встановлення приладів індивідуального опалення.

Станом на 20.12.2017 року до системи централізованого опалення було під'єднано 36 об’єктів соціальної сфери та 353 багатоквартирних житлових будинка (9441 абонент). Наразі під’єднано всі 36 об’єктів соціальної сфери, 1730 абонентів встановили автономне газове опалення, 400 абонентів, які відносяться до соціально вразливих верств населення, встановили автономне електричне опалення, у 850 абонентів вищезазначеної категорії виконано монтаж систем теплопостачання.

Проте, на більшості об’єктів не виконані належні умови з внутрішнього та зовнішнього електропостачання. Облдержадміністрація неодноразово зверталася до міської влади з рекомендаціями дати централізоване теплопостачання жителям Рубіжного, які не встановили автономне опалення. Втім, міська влада не слідувала наданим рекомендаціям, через що 6461 абонент знаходиться без тепла.

«У 2018 році за підтримки обласної влади, місто Рубіжне з різних джерел фінансування отримало 136 млн грн. На початку року в міському бюджеті Рубіжного було 19 млн грн залишків, 18 млн грн – бюджету розвитку і 6 млн грн – перевиконання бюджету. Під час його розподілення міській владі не спадало на думку, що буде зима і люди будуть мерзнути?» – акцентував увагу на недалекоглядності та безвідповідальності міської влади Сергій Філь.

У свою чергу, перший заступник міського голови Рубіжного Олексій Башкір запевнив, що у разі допомоги з обласного бюджету, тепло до осель рубіжан повернеться до початку грудня.

Представники Департаменту охорони здоров’я та Департаменту освіти та науки ОДА повідомили, що всі підпорядковані об’єкти під’єднано до мережі централізованого опалення.

Представники ТОВ «ЛЕО» та ПАТ «Луганськгаз» відзвітували, що попри складну ситуацію системи електро- та газопостачання працюють у штатному режимі, триває цілодобове чергування аварійних груп для недопущення та ліквідації непередбачуваних наслідків.

Перший заступник начальника Головного управління ДСНС України у Луганській області Микола Горохов поінформував присутніх про те, що у разі необхідності в Рубіжному будуть розгорнуті мобільні пункти обігріву.

За підсумками наради були дані протокольні доручення. Так, рубіжанському міському голові було доручено невідкладно провести обстеження соціально-побутових умов населення, яке не встановило опалення. Крім того, міська влада повинна дослідити стан внутрішньої опалювальної системи багатоквартирних будинків, а у разі необхідності – відновити її. Крім того, зазначена необхідність забезпечення теплопостачання мешканців міста Рубіжне, які не встановили автономне опалення. Головному управлінню ДСНС України в Луганській області було доручено почати роботу пунктів обігріву в Рубіжному.