Прес-центр31 жовтня 2018, 16:10

Розповіли про зміни, пов’язані зі створенням нового ринку електроенергії

Сьогодні, 31 жовтня, заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко відбулася робоча нарада у режимі відеоконференцзв’язку, на якій розглянуто низку питань, пов’язаних із реалізацією Закону України «Про ринок електричної енергії».

У заході взяли участь директор Департаменту житлово-комунального господарства ОДА Віталій Сурай, заступник генерального директора ТОВ «ЛЕО» Андрій Колосов, заступник комерційного директора ТОВ «ЛЕО» Сергій Без’язичний, керівники міст, районів та ОТГ області, представники комунальних підприємств та бюджетних установ.

Директор Департаменту ЖКГ ОДА Віталій Сурай повідомив присутнім про те, що Законом України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 № 2019-VIII, який набрав чинності 11.06.2017, передбачено, що до 11.12.2018 існуючі енергопостачальні компанії повинні вжити заходів щодо відокремлення оператора системи розподілу від постачання електричної енергії шляхом створення відповідних суб’єктів господарювання. В Луганській області відокремленим підприємством - постачальником є компанія ТОВ «ЕНЕРА СХІД». 14 червня 2018 року ТОВ «ЕНЕРА СХІД» отримало ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу (постанова НКРЕКП від 14.06.2018 № 429).

Також Сергій Без’язичний довів до відома учасників наради те, що згідно з Законом, закупівля електроенергії бюджетними організаціями на період з 11 грудня і до кінця року і, відповідно, на 2019 рік має відбуватись за процедурою відкритих торгів.

Представники ТОВ «ЛЕО» роз’яснили основні засади створення нового ринку електричної енергії, відповіли на запитання про функції та зобов’язання ТОВ «ЕНЕРА СХІД», особливості здійснення процедури держзакупівель електричної енергії в грудні цього року та починаючи з січня 2019 року.

Як повідомила директор Департаменту фінансів ОДА Тетяна Анікієва співпраця за процедурою відкритих торгів здійснюватиметься у випадку споживання тією чи іншою установою електроенергії на понад 200 тис. грн на рік. Якщо ж споживання менше – договір про постачання електроенергії укладатиметься за переговорною процедурою.

За словами Андрія Колосова, у грудні найнагальніше проблема з укладанням договорів постане лише для декількох бюджетних організацій освіти та охорони здоров’я. А вже з 2019 року майже всі підприємства на Луганщині повинні будуть пройти процедуру відкритих торгів.

Присутнім також повідомили, що детально на тему організації роботи з укладання договорів про постачання електричної енергії ТОВ «ЕНЕРА СХІД» з установами (організаціями, закладами тощо), які утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів вони можуть дізнаватися безпосередньо у ТОВ «ЕНЕРА СХІД», що знаходиться за адресою: м. Старобільськ, пл. Базарна, буд. 32-А, у філіях енергопостачальної компанії, або ж за номером телефону (06461) 2-28-07.

Заступник генерального директора ТОВ «ЛЕО» Андрій Колосов рекомендував присутнім обирати серед постачальників досвідченого та надійного енерготрейдера і застеріг від шахрайств під час перехідного періоду на ринку електроенергії.

Юрій Клименко наголосив, що нормативна база та наявні роз’яснення від НКРЕКП та ТОВ «ЕНЕРА СХІД» повинна бути доведені до усіх присутніх, а також – кожен керівник має проконтролювати виконання вимог існуючої нормативної бази задля забезпечення надійного та безперебійного електропостачання установ та організацій області. Натомість споживачі (крім побутових та малих непобутових споживачів) повинні до 11.12.2018 обрати електропостачальника та укласти з ним договір про постачання електричної енергії.