Прес-центр20 листопада 2015, 12:11

В містах та районах області. У м. Сєвєродонецьку відбувся семінар із стимулювання створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків

     Як повідомляє Сєвєродонецька міська рада, з метою надання кваліфікованої допомоги в напрямку стимулювання створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (далі ОСББ) та успішної діяльності діючих, в рамках соціального проекту Європейського Союзу та програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», проведено дводенний семінар.

     Тема створення та роботи ОСББ у місті не нова, але дуже актуальна й затребувана. По дорозі їх формування та забезпечення ефективного функціонування давно йде ряд ініціативних груп. І всі вони говорять, що для успішного та ефективного управління необхідні досвід і знання із багатьох питань.

     У перший день семінару пройшов тренінг. Присутніх ознайомили із основними напрямками реформи житлово-комунального сектору в Україні та про кращі практики інших країн. Під час заняття проведено огляд законодавства, яке регулює питання створення і діяльність ОСББ. Зокрема розглянуто поняття майнових прав, обов'язків і відносин між власниками приміщень у багатоквартирних будинках, особливості процедури створення об'єднань, утримання та обслуговування будинку та прибудинкової території та відповідні розрахунки. Обговорювалися й питання планування господарської діяльності ОСББ, кошторису доходів і витрат, розрахунок внесків до фонду капітального ремонту і т.д., проблемні питання передачі прибудинкової території у власність об'єднання, заходи з енергоефективності, участь ОСББ в міських, державних і міжнародних програмах.

     Останнє запитання було широко розкрите на тренінгу другого дня, де докладно і наочно розповіли про підготовку мікропроектних пропозицій. Крім загальних понять присутні отримали знання про мікропроектний цикл, який починається з визначення і затвердження пріоритетів та завершується експлуатацією й обслуговуванням. Роз'яснили вимоги до об'єктів, проектно-кошторисної документації та порядок формування бюджету проекту, а також умови їх співфінансування. Так, наприклад, на стандартний мікропроект ПРООН виділяє 75% загальної його вартості трьома, рідше двома траншами. Міський бюджет і бюджет вищого рівня додають 20%, а об'єднання співвласників вносить 5%. Таким чином, існує можливість вирішення проблем водопостачання, утеплення, заміни вікон і дверей, капітального ремонту покрівлі тощо.

     Обговорювалися також порядок розгляду та погодження пропозиції, правові та організаційні засади містобудівної діяльності України, основні етапи впровадження проекту, вимоги до проведення закупівель за кошти ПРООН, конкурсні та тендерні процедури, переддоговірні переговори і безпосереднє складання договору. Розглянуто аспекти проведення ремонтно-будівельних робіт на об'єкті, їх початок, призначення інженера з техогляду, ведення виконавчої документації, звіт для отримання чергових траншів грантових коштів, ведення спостереження, контролю та моніторингу. Розповіли й про процедуру завершення мікропроекту: впровадження об'єкта в експлуатацію, передача його новоствореної вартості власникові й про діяльність об'єднання після реалізації проекту (проведення регулярних спостережень за об'єктом, збереження його і забезпечення фінансової підтримки, планування ремонтних робіт і т.д.).

     По завершенню семінару його учасники отримали пакет електронної інформації, де був зібраний ряд відеоматеріалів для проведення загальних зборів з повідомленнями про створення та функціонування ОСББ, зведення відповідних чинних законів України, державні будівельні норми і ДСТУ, презентації та корисні матеріали про енергоефективність.

      Таким чином, члени об'єднань, асоціації співвласників багатоквартирних будинків, ініціативні групи та посадові особи отримали знання та навички щодо впровадження методології, орієнтованої на суспільство для досягнення стійкого місцевого розвитку, поліпшення основних комунальних послуг та умов життя. Крім того, учасники семінару взяли ряд важливих пропозицій та рекомендацій щодо вирішення проблем, з якими стикаються в процесі діяльності, і побачили можливості організації більш успішного управління господарством.