Прес-центр5 квітня 2018, 15:04

Від стану будинку залежатиме його вартість і якість життя мешканців.

Сьогодні в Україні налічується близько 150 тис. багатоповерхових будинків, з яких 78-80 тис. – сектор, який має більше ніж 5 поверхів. По кількості ОСББ і ЖБК — приблизно 28 700, це практично 20% від загальної кількості. Близько 30% - це житло, яке потрібно модернізувати. Про це розповів Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко в інтерв’ю ІА "Українські новини", передає прес-служба Мінрегіону.

"Від стану будинку залежатиме його вартість і якість життя мешканців. Водночас кількість людей, які об’єдналися з метою управління своєю власністю, вже є достатньою. Інструменти, які ми впроваджуємо, щоб підтримати ОСББ і ЖБК, — це насамперед «теплі кредити» та програми Фонду енергоефективності, який повинен запрацювати. Зараз говоримо про більш системне рішення, яке стосується землі навколо будинку. Потрібно передавати в управління людям земельні ділянки, щоб вони могли розпоряджатися майданчиками, які є поряд, обслуговувати їх. Для нас важливе питання управління своєю власністю, можливості покращення її стану і впровадження енергоефективних заходів", — зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, люди, які не хочуть створювати ОСББ, платять за все стільки ж, як і мешканці будинків, де створені об’єднання. Натомість ОСББ, отримуючи такі ж кошти, починає капітальний і поточний ремонт, управляючи своєю власністю. "Закон про ЖКП передбачає розподіл повноважень і прав власника, а також – відповідальності надавача послуг. Зараз левова частка витрат комунальних підприємств, які подають воду або тепло, перекладається без лічильника на мешканців будинку. Є можливість встановлення комерційного обліку і можливість платити тільки за те, що відбувається всередині. По-друге, є можливість контролю за якістю виконання робіт, контролю за їхньою вартістю, отримання гарантійного періоду. Всі, хто є в ОСББ, не хочуть повертатися до ЖЕКу", — наголосив Віце-прем’єр-міністр.

віце-прем’єр-міністра України