Прес-центр24 листопада 2020, 16:11

Зменшення захворюваності на коронавірус в області досягнуто через уведення карантинних обмежень та дотримання маскового режиму, – брифінг

Про це розповів заступник директора ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Жданов сьогодні, 24 листопада, на пресбрифінгу в облдержадміністрації.

«Відзначу, що населення стало частіше застосовувати захисні маски, дотримуватись інших протиепідемічних заходів. Свою роль зіграло і уведення карантину вихідного дня. Рівень ефективності можна буде вимірити згодом, однак випадків захворювання фіксується менше, – зазначив Володимир Жданов. – Вилучення двох днів з ланцюга активного спілкування дало можливість скоротити кількість нових випадків інфікування».

Слід також нагадати, що нещодавно вступив в силу Закон про адміністративну відповідальність за перебування у громадських закладах і транспорті без засобів індивідуального захисту, що закривають ніс та рот, зокрема, виготовлених самостійно.

Володимир Жданов наголосив, що призупинення пропуску людей на  КПВВ у Станиці Луганській також дало можливість призупинити розповсюдження COVID-19 – близько 20 % від загальної кількості захворілих на Луганщині були жителі тимчасово окупованих територій, які перетнули лінію розмежування.

Загалом, як повідомив спікер, із початку пандемії лабораторним центром та приватними лабораторіями обстежено 77489 осіб. Крім того, 35 455 особам зробили ІФА-тестування.

Важливо, що облдержадміністрацією проведена значна робота щодо обладнання лікарень апаратами штучної вентиляції легенів, кисневими концентраторами та медичним киснем.

Сьогодні Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України має достатню кількість реактивів та витратних матеріалів, щоб виконувати дослідження в необхідному обсязі.

Стосовно досліджень методом ІФА на наявність імуноглобуліну M і G Володимир Жданов зауважив, що за останній місяць кількість отриманих результатів із наявністю імуноглобуліну G складає від 40 до 50 % позитивних тестів. Це говорить про те, що люди перенесли коронавірусну інфекцію безсимптомно.

Серед загальної кількості інфікованих на Луганщині чоловіків – 41,6 %, жінок – 58,4 %.

За віком: до 17 років – 3,6 %, від 18 до 29 – 8,8 %, від 30 до 49 – 38 %, від 50 до 69 – 39,2 %, від 70 – 10,4 %.

Втім, зріс рівень смертності від наслідків COVID-19 – в області померли 143 особи. Смертність (на 100 тисяч населення) складає 21,2, летальність (від загальної кількості захворілих) – 2,5 %.

По територіям найбільший відсоток летальності в Марківському і Кремінському районах. Смертності – в Біловодському та Марківському районах. Там відповідні середні показники по області перевищено в два-три рази.