Прес-центр17 вересня 2022, 14:09

Змінено порядок надання субсидій під час військової агресії росії

Міністерство соціальної політики ініціювало зміни до Положення про порядок надання житлових субсидій. Відповідні ініціативи підтримано на засіданні Уряду 16 вересня.

Передбачено передачу функцій призначення, нарахування і виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України, які працюють за екстериторіальним принципом.

В умовах воєнного стану екстериторіальний принцип надання цих видів соціальної підтримки дозволить:

- забезпечити право людей на допомогу від держави за будь-яких обставин, що є важливим в умовах воєнного часу, коли частина людей вимушено змінила своє місце проживання;
- зберігати централізовано дані громадян, необхідні для призначення та розрахунку житлових субсидій і пільг, щоб не втрачати їх в умовах окупації окремих територій, а також за потреби оперативно корегувати;
- автоматизувати та прискорити процеси призначення, нарахування та виплати житлових субсидій і пільг;
- централізувати фінансування виплат, що дозволить оптимізувати та прискорити час проходження коштів.

Також, враховуючи масштабне переміщення людей в нашій країні, пропонується не враховувати до середньомісячного сукупного доходу громадянам при розрахунку житлової субсидії:

- допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам;
- компенсацію для покриття понесених витрат, пов’язаних з розміщенням в своєму житловому приміщенні внутрішньо переміщених осіб за програмою «Прихисток».

Проектом акта також поширено порядок розрахунку житлової субсидії на оплату електроенергії домогосподарствам, які внаслідок збройної агресії російської федерації проти України залишилися без централізованого постачання теплової енергії та/або постачання природного газу і використовують побутові електроприлади для обігріву житлових приміщень, на всі території, які розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації.

Крім того, пропонується переглянути критерії надання житлових субсидій особам, яким надається допомога по частковому безробіттю, а також людям, які втратили роботу в період воєнного стану, передбачивши можливість призначення субсидії з урахуванням фактично отриманих доходів у розмірі допомоги по безробіттю.

Всі зазначені зміни дозволять забезпечити вчасність та ефективність надання житлових субсидій, що особливо актуально в умовах опалювального сезону.