Прес-центр18 лютого 2021, 14:02

Змінено порядок підтвердження періодів роботи до 2004 року, що зараховуються до стажу для призначення пенсії, на розташованих на тимчасово окупованих територіях підприємствах

Набула чинності постанова правління Пенсійного фонду України від 12 листопада 2020 року № 21-1 «Про внесення змін до постанови правління Пенсійного фонду України від 10 листопада 2006 року № 18-1».

Зокрема, внесені зміни до Порядку підтвердження періодів роботи, що зараховуються до стажу для призначення пенсії.

Зазначеними змінами врегульовано питання підтвердження стажу роботи у період до 1 січня 2004 року, якщо в трудовій книжці є записи з виправленнями або недостовірні чи неточні записи про періоди роботи на підприємствах, в установах, організаціях (їх правонаступниках), розташованих на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастопіль.

Підтвердження періодів роботи по зазначених підприємствах здійснюється на підставі показань свідків.

Із заявою про підтвердження стажу роботи заявник (його законний представник або представник, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально) може звернутись до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду України незалежно від території обслуговування цього органу.

Для підтвердження періодів роботи на підприємствах, які розташовані на тимчасово окупованій території, заявник (його представник) подає трудову книжку та зазначає у заяві дані про свідків (не менше двох), які знають заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (у тому числі в колгоспі) і мають документи про свою роботу за період, щодо якого вони підтверджуватимуть роботу заявника. Результати опитування свідків оформляються відповідним Актом.

Підтвердження періодів роботи на підприємствах, які розташовані на тимчасово окупованій території, здійснюється Комісією з питань підтвердження стажу роботи, що дає право на призначення пенсії, яка діє при Головному управлінні Пенсійного фонду України в Луганській області.