Прес-центр15 березня 2019, 09:03

Звернення Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з нагоди 80-річчя з часу проголошення Карпатської України

Шановні друзі!

Від імені Уряду та від себе особисто вітаю з 80-ю річницею від часу проголошення самостійної української держави, президентської республіки Карпатська Україна!

Коли ми оглядаємося на драматичні і водночас величні сторінки національної історії, значно краще бачимо історичний масштаб діянь попередніх поколінь українців. Зокрема, це стосується борців за незалежність та єдність України, творців і захисників Карпатської України.

Попри те, що Карпатська Україна як самостійна держава вистояла лише два з половиною місяці (з березня до кінця травня 1939 року), українці продемонстрували тверду волю до налагодження повноцінного державного, суспільного та соціального життя. У вкрай несприятливих геополітичних умовах, затиснуті з різних боків ворожими державами українці досить швидко налагодили дієву роботу виконавчої та законодавчої гілок влади, а також торгівлі, транспорту, запровадили національну систему освіти та медійну сферу, сформували власну армію. Під проводом досвідченого політика та науковця, президента Августина Волошина Карпатська Україна заявила про себе на міжнародній арені.

Сьогодні, вклоняючись творцям і захисникам Карпатської України, ми віддаємо шану безпрецедентній мужності людей, які своїми діями і помислами символічно наближали проголошення незалежності України в 1991 році, які провістили краще майбутнє для всіх українців в єдиній і соборній державі.

З повагою

Прем’єр-міністр України                            Володимир ГРОЙСМАН