Прес-центр30 листопада 2018, 09:11

Звернення Президента щодо рішення Синоду Вселенського Патріархату про схвалення Томосу українській церкві

Дорогі українці! 

На Святому Священному Синоді Вселенського Патріархату ухвалені історичні рішення про створення Автокефальної Української Православної Церкви. Схвалено текст Томосу про надання незалежності українській церкві, а також прийнято рішення про скликання об‘єднавчого православного Собору. Дату його проведення незабаром оголосить Патріарх Варфоломій. Учасники Собору оберуть предстоятеля незалежної Автокефальної Православної Церкви України. Йому і буде вручено Томос про автокефалію.

Томос це - грамота про нашу духовну незалежність. Українська Церква стає однією з п’ятнадцяти самостійних православних церков, із яких і складається Вселенське Православ’я.   

Держава для цього вже все зробила, що могла і мусила зробити. Наші переговори тривали не один рік.

Все від нього залежне вчинив і Вселенський Престол. Ми, українці надзвичайно вдячні Його Всесвятості Варфоломію за таку любов і таку увагу до України.

Залишився лише один крок до завершення процесу. Тепер вже нашим православним ієрархам належить зібратися і провести об’єднавчий собор. Обраному предстоятелю випаде честь отримати Томос із рук Вселенського Патріарха.

Москва – держава та російська церква, ефесбешники та церковники, хто в погонах, хто в рясах, хто в хрестах, хто в лампасах – не боялися жодного гріха, аби тільки зірвати це рішення.    

Але Господь був з нами, бо ми ведемо праведну боротьбу за нашу незалежність, і Томос – це історична подія на цьому шляху.  

Слава Богу і слава Україні!

https://www.president.gov.ua/news/zvernennya-prezidenta-shodo-rishennya-...